Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
– För mig var det viktigt med en paus för att kunna landa i vad jag ville göra framåt, säger Veronica Sawicki, som nyligen återvänt till revisionsbranschen.
Karriär

2024.04.04

Tillbaka i branschen med nytt självförtroende

I september förra året återvände Veronika Sawicki till revisionsbranschen, efter ett par år som projektledare på ett SaaS-bolag. – Revision är en spännande värld. Nu har jag hittat hem på WeAudit, mycket tack vare att vi delar grundläggande värderingar och sättet att se på arbetslivet, säger hon.

text:

Sara Steinholtz Sparby

foto:

Christian Gustavsson

Veronika Sawicki kom i kontakt med PwC redan under studietiden i Karlstad, genom ett event som byrån ordnade för studenter. Efter det började hon parallellt med studierna att jobba deltid på byrån som revisorsassistent.

– Jag fick upp ögonen för revision när jag pluggade och blev positivt överraskad när jag började jobba, både av hur socialt det var och hur mycket arbetet handlar om analys och problemlösning. Det är en spännande värld, särskilt när man har kunder i olika branscher.

”Jag var förberedd på att de första åren skulle vara tunga”

Flyttade till EY i Stockholm

Efter examen flyttade Veronika till Stockholm och började som revisorsassistent på EY. Att gå från ett mindre kontor i Karlstad till EY:s huvudkontor blev en stor förändring – med högre tempo, längre arbetsdagar och mindre tid till återhämtning.

– Jag var förberedd på att de första åren skulle vara tunga, och till exempel arbetstoppar på våren är ju en del av yrket, men jag blev ändå överväldigad och började ganska snabbt fundera över om jag ville ha det så på längre sikt.

Pausen från branschen var rolig och lärorik – men ledde också till en känsla av sorg.

Lämnade branschen för SaaS-bolag

Efter ett par år valde Veronika att ta en paus från revisionen och hoppade på en projektledarroll på SaaS-bolaget Younium, där en tidigare kollega jobbade. Hon beskriver bland annat att det var befriande att kunna äga sina egna projekt och styra mer över sin tid.

– Det var en lärorik och rolig tid, men samtidigt kände jag en liten sorg över att ha lämnat revisionsbranschen. Jag hade ju valt revision av en anledning och kunde känna en saknad efter att arbeta i den typen av roll. Därför började jag fundera på olika alternativ och när WeAudit hörde av sig blev valet självklart.

Familjär stämning på WeAudit

Sedan september förra året arbetar hon som revisormedarbetare på WeAudit i Stockholm, en mindre byrå med 43 anställda. Stämningen beskriver Veronika som familjär och möjligheterna att påverka som stora. Dessutom finns ett stort fokus på den digitala utvecklingen och tekniken och att på bästa möjliga sett använda den för att jobbet ska bli smidigt och effektivt.

– Jag kände direkt att WeAudit har värderingar som går i linje med mina egna. Det handlar bland annat om vikten av balans mellan jobb och övriga livet och jämställdhet. Här upplever jag att det inte är så hierarkiskt som byråbranschen kan vara emellanåt. Allas röster får höras oavsett var i karriären du är.

”Jag har fått en större säkerhet i kundmöten och ett nytt självförtroende”

Vad har du lärt dig av att testa en annan bransch?

– För mig var det viktigt med en paus för att kunna landa i vad jag ville göra framåt. Jag upplever att det kan bli väl tunga år i början av karriären, vilket är synd då det finns en risk att unga revisorer skräms bort. Därför var det extra viktigt för mig att hitta en arbetsplats vars värderingar stämmer överens med mina. Jag utvecklades mycket av att testa något annat, vara projektledare och ansvara för helhetsleveranser. Jag har till exempel fått en större säkerhet i kundmöten och känner att jag kommit tillbaka till branschen med ett nytt självförtroende.

Längre fram hoppas Veronica kunna inspirera fler unga att upptäcka branschen.

Hur ser dina tankar ut framåt?

– När jag tänker framåt ser jag många möjligheter. Jag trivs väldigt bra på mitt nuvarande jobb och är särskilt stolt över att vara en del av ett team som både suktar efter och driver förändring inom revisionsbranschen. Att bli auktoriserad revisor är definitivt en tanke som lockar, men egentligen är det inte där mitt största fokus ligger. För mig handlar det främst om att fortsätta utvecklas och jag omringas av otroliga kollegor som inspirerar mig. Längre fram hoppas jag också kunna inspirera fler unga att upptäcka branschen och alla spännande möjligheter.

 

  • På far.se kan du läsa mer om hur du kan

 

Läs också:

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare