Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
I slutet av 2025 lanseras nya SNI-koder.
Yrkesvardag

2024.10.07

Nya SNI-koder – så påverkas svenska företag

I slutet av 2025 lanseras nya SNI-koder. Som redovisningskonsult eller rådgivare kan du behöva hjälpa berörda företag att ändra sin kod. En felaktig SNI-kod kan bland annat påverka företagets kreditrankning och försäkringsnivå samt tillgången till viktig branschinformation.

text:

Eric Widegren

Snart kommer alla EU-länder att ändra sina branschkoder för att anpassa dem till den nya versionen av den europeiska näringsgrensstandarden (NACE). Det innebär att de så kallade SNI-koderna som används i Sverige för att klassificera företag och arbetsställen kommer att ändras.

Anna Björk, som är projektledare på dataavdelningen på SCB, menar att det finns ett återkommande behov av att uppdatera SNI-koderna.

Anna Björk, SCB.

– Det sker snabba förändringar i många branscher. De nya SNI-koderna ökar möjligheten till mer tillförlitlig och jämförbar statistik, både inom Sverige och i resten av EU.

Viktigt med rätt SNI-kod

Det är viktigt att företag har rätt SNI-kod. Då kan företaget få information som riktar sig till sin bransch och delta i undersökningar från SCB och andra myndigheter.

– Dessutom kan företagets kreditrankning påverkas om upplysningsföretag gör branschvisa kreditrankingar. Med rätt SNI-kod ökar möjligheten att företaget försäkras på en korrekt nivå, säger Anna Björk.

Företag kan behöva rådgivning

Detaljhandel, restaurangverksamhet, lokalvård, passagerartrafik samt hälso- och sjukvård är några av de branscher där SNI-koden förändras. Anna Björk råder redovisningskonsulter och rådgivare som har kunder i berörda branscher att vara beredd på frågor om hur man gör för att ändra sin SNI-kod och vilken ny kod man ska ha.

– Informera om när och var ändringen sker och hänvisa till den nya e-tjänsten på verksamt.se som kommer att lanseras i början av 2025. Tipsa företagen att se över sin nuvarande SNI-kod eftersom det är den koden som avgör om man behöver välja en ny kod.

Håll dig uppdaterad

På verksamt.se, skatteverket.se och scb.se kan företag och rådgivare hålla sig uppdaterade. Företag bör redan nu se över sin nuvarande kod och säkerställa att den är korrekt.

 

Förkortningar och förklaringar

  • NACE är en EU-gemensam näringsgrensstandard för att klassificera företag och arbetsställen efter deras ekonomiska aktiviteter. NACE används i alla EU-länder.
  • SNI (Standard för svensk näringsgrensindelning) är den svenska versionen av den europeiska näringsgrensstandarden NACE. SNI används för att klassificera företag och arbetsställen i olika branscher utifrån vilken verksamhet som bedrivs. Alla företag ska ha en femsiffrig SNI-kod som ska registreras i samband med att företaget startas.
  • Verksamt.se är en webbplats från svenska myndigheter. Här finns information och tjänster för dig som driver, ska starta eller avsluta företag. På verksamt.se kan företag bland annat registrera sina SNI-koder.
Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare