Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Karriär

2022.05.23

Vårens revisorsprov – spänd väntan på resultatet

23–24 maj hålls vårens revisorsprov på två platser i Stockholm. Ska utfallet överglänsa bottenresultatet från höstens prov? Branschen följer utvecklingen.

text:

Sofia Hadjipetri Glantz

I skrivande stund pågår vårens revisorsprov. Efter pandemin, då provet spreds ut på flera platser, hålls det åter igen i Stockholm datumen 23–24 maj.

111 personer var anmälda för att skriva provet, meddelade Revisorsinspektionen (RI) för två månader sedan. Dessa delas upp i två lokaler, varav de allra flesta gör provet i Kistamässan i Kista och ett mindre gäng tentander sitter på Garnisonen på Karlavägen 100.

Nu är frågan om utfallet av vårprovet kommer att bryta höstens negativa resultat. Endast 41 procent, 82 personer, klarade då godkänt och kunde ansöka om auktorisation. Det är den lägsta andelen som passerat nålsögat sedan det nuvarande revisorsprovet skapades 2013, .

Även RI var märkbart skakade när Balans ringde upp i januari:

– Det är ett tråkigt utfall. Vi har undrat. Det här låga resultatet var inget vi hade förväntat oss, sade Christer Petersson, sekreterare i Revisorsinspektionens examensråd.

RI: Samma svårighetsgrad

På sin webb skrev tillsynsmyndigheten att Revisorsinspektionens examensråd och provkonstruktör hade följt samma process vid konstruktion och rättning som vid tidigare prov. Bedömningen var att svårighetsgraden för höstprovet låg på samma nivå som tidigare examensfrågor.

Men den tolkningen höll inte FAR med om.

Robert Wennberg. Foto: Christian Gustavsson

När Robert Wennberg, produktchef och ansvarig för affärsområdet Kompetens på FAR, nyligen skrev han:

”Den troligaste förklaringen till att så få klarade provet är sannolikt att provet var svårare denna gång. Det är dessvärre svårt att hålla en jämn svårighetsgrad på ett prov inom ett så brett område som revision. I år kom det en fråga inom momsområdet, ett område som inte testats på de senaste proven och som dessutom var rätt svår.”

Drygt 3 000 revisorer

Hur ska det gå? klarade 72 procent av tentanderna godkänt. Hösten 2021 var siffran alltså 41 procent.

Antalet auktoriserade och godkända revisorer uppgår i skrivande stund till 3 010 personer, enligt aktuella siffror från RI.

I branschen pågår diskussioner om hur man säkerställer att det finns tillräckligt många auktoriserade revisorer i framtiden. Även Balans tar upp ämnet i kommande nummer, som har tema ”branschens attraktionskraft”.

Resultatet från dagarnas revisorsexamen väntas någon gång under första veckan i juli, skriver RI i ett mejl till Balans.

 

Läs mer om ämnet:

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare