Publishing priset badge
Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
Foto: Getty Images
Karriär

2022.01.27

Bottenresultat på höstens revisorsprov

Bara 41 procent godkända. Aldrig tidigare har så få klarat revisorsprovet. ”Svårighetsgraden för höstens prov låg på samma nivå som tidigare prov”, menar Revisorsinspektionen.

text:

Sofia Hadjipetri Glantz

Intresset för att skriva, 200 personer bänkade sig på fem orter runt om i Sverige 18–19 november.

Nu har resultatet kommit – och det är ingen munter läsning. Endast 41 procent, 82 personer, har klarat godkänt och kan ansöka om auktorisation. Det är den lägsta andelen som klarat sig sedan det nuvarande revisorsprovet skapades 2013.

– Det är ett tråkigt utfall. Vi har undrat. Det här låga resultatet var inget vi hade förväntat oss, säger Christer Petersson, sekreterare i Revisorsinspektionens examensråd.

”Revisorsinspektionens examensråd och provkonstruktör har följt samma process vid konstruktion och rättning som vid tidigare prov och bedömningen är att svårighetsgraden för höstens prov låg på samma nivå som tidigare prov”, skriver Revisorsinspektionen i en kommentar på webben.

Det är också något som Christer Petersson tar fasta på i samtalet med Balans:

– Vi hade inga superknepiga frågor på provet. Det ska följa samma svårighetsnivå som övriga år. Däremot var det så att frågor vi trodde skulle vara lätta visade sig vara svåra, och tvärtom.

Exempelvis gick frågor om revisionsberättelsen, emissioner och stiftelser över förväntan.

För två år sedan, under den första pandemivåren 2020, blev resultatet av vårens revisorsprov 45 procent godkända. Nu frågar sig Christer Petersson om samma mekanismer ligger bakom det senaste bottenresultat på 41 procent.

– Vi tänker att även nu har man suttit isolerad, det har varit en tråkig inställning i samhället som kanske har smittat av sig. Tentanderna har kanske inte haft tillräckligt med distansutbildning eller handledning innan provet, eller fått den kunskapsbildning som sker när man pratar med kollegor, säger sekreteraren i RI:s examensråd.

Nästa revisorsprov hålls 23–24 maj.

– Vi hoppas naturligtvis att utfallet blir ungefär 60 procent godkända. Skulle det bli dåligt resultat en gång till, så får vi ta oss en funderare, säger Christer Petersson.

 

Läs mer om revisorprovet:

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare