Publishing priset badge
Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
Anna Svanberg, VD EY, och Sofia Götmar-Blomstedt, VD PwC.
Foto: EY, Lisa Wikstrand
Karriär

2021.03.09

Två av näringslivets mäktigaste kvinnor

Anna Svanberg, VD EY, och Sofia Götmar-Blomstedt, VD PwC, utses av Dagens Industri till två av näringslivets mäktigaste kvinnor.

text:

Sofia Hadjipetri Glantz

På Internationella kvinnodagen släppte Dagens Industri sin årliga lista över svenska näringslivets 125 mäktigaste kvinnor. Bland dessa fanns två tunga branschnamn; Anna Svanberg (plats 100), VD EY, och Sofia Götmar-Blomstedt (plats 101), VD PwC.

– Det känns jättekul! Det första jag tänkte på när jag såg listan är att det faktiskt har hänt ganska mycket på ganska få år. Om jag kan bidra till att inspirera andra och vara en förebild, så blir jag glad över det, säger Sofia Götmar-Blomstedt till Balans över telefon.

Sofia Götmar-Blomstedt. Foto: Lisa Wikstrand

Även Anna Svanberg känner sig ”både glad och hedrad över utnämningen”.

– Med den här kartläggningen gör Dagens Industri ett viktigt arbete för att lyfta fram kvinnliga förebilder inom näringslivet. Vi har alla ett ansvar att driva på utvecklingen mot ett mer jämställt näringsliv, skriver Anna Svanberg i ett mejlsvar till Balans och tillägger:

– För egen del har det varit väldigt viktigt att kunna kombinera familjeliv med en spännande och utvecklande karriär, vilket varit möjligt på EY. Just den balansen hoppas jag att kommande generationer inspireras av.

Sofia Götmar-Blomstedt är inne på samma spår. Att göra karriär och samtidigt ha ett aktivt och engagerat privatliv har löpt som en röd tråd genom livet.

– Tre gånger har jag varit föräldraledig och lika många gånger har jag kunnat ta kliv i karriären. Jag har kunnat vara mig själv. Om det har gjort intryck och avtryck så är det fantastiskt, säger hon.

Hur jobbar PwC i övrigt med att föra fram kvinnor på ledande positioner?

– Vi strävar efter att medvetandegöra normerna. Och det handlar inte bara om jämställdhet, utan även om mångfald. Vi tittar på befordringar, rekryteringar, löner, och ersättningar. Är det skillnad mellan kvinnor och män? Vad beror det på i så fall? Svarar PwC:s VD Sofia Götmar-Blomstedt.

Anna Svanberg. Foto: Christian Gustavsson

I liknande anda uttrycker sig även EY:s VD.

– Vi jobbar aktivt med mångfald, inkludering och work life balance. Alla ska känna sig välkomna hos oss, och ha precis samma möjligheter som jag att kombinera privatliv och karriär. Vi arbetar målmedvetet och långsiktigt för att vara morgondagens arbetsgivare på en rad olika sätt, inte minst inom diversity & inclusion, svarar Anna Svanberg via mejl.

– Det är viktigt att vi från ledningen signalerar att de här frågorna är viktiga och att vi vidare kan inspirera andra delar av verksamheten. Vi har exempelvis en jämställd ledningsgrupp. Ju fler perspektiv man får, desto bättre blir lösningarna, understryker Sofia Götmar-Blomstedt.

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare