Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
Anna Svanberg, VD EY.
Karriär

2020.05.15

Anna Svanberg: Öppenhet är en förutsättning

Hon identifierar sig inte som karriärkvinna, tycker om högt i tak och ogillar ordet chef. Sedan första februari är hon VD för Sveriges andra största revisionsbyrå, EY. Medarbetarna, både nuvarande och blivande, står i fokus för Anna Svanbergs ledarskap.

text:

Rakel Lennartsson

foto:

Christian Gustavsson

När hon började på EY hade hon ingen tydlig plan för sin karriär. 18 år senare är Anna Svanberg VD för ett konsultföretag med nära 3 000 anställda och drygt fyra miljarder kronor i omsättning senaste verksamhetsåret. Parallellt med karriären som börsbolagsrevisor har hon fått tre barn som i dag är i nedre tonåren.

– Konsultyrket är det bästa jobbet för den som vill ha familj. För mig har familjen alltid gått först, säger Anna Svanberg, som gärna delar med sig av sig egen berättelse för att visa på möjligheterna inom revisions- och rådgivningsbranschen.

Man får lätt intrycket av att allting har gått som på räls för Anna Svanberg, men under vårt samtal berättar hon att det varit personliga händelser i familjen som varit tuffa. Hemligheten – som hon för övrigt är öppen med – är att våga säga som det är.

– Arbetsgivaren kan inte veta hur just du vill ha det. Man måste vara tydlig och rakt på sak. Tala om hur du vill ha det, är mitt råd till yngre.

Effektiv, flexibel och tillgänglig. Anna Svanberg vet hur man kombinerar jobb och familj.

När den här intervjun görs i början av mars har du varit VD för EY i en månad, hur skulle du sammanfatta den första tiden?

– Det har varit jättespännande och roligt – och intensivt eftersom det samtidigt varit högsäsong med mycket revisionsfrågor. VD:n för en revisionsbyrå måste enligt lagen vara auktoriserad revisor, men vi har ju tre affärsområden till som är lika viktiga. I min nya roll lär jag mig mer om alla affärsområden och får träffa och lära känna ännu fler kollegor, studenter och potentiella kunder. Jag har varit länge i bolaget och känner många av de äldre medarbetarna, samtidigt som jag inte tappat kontakten med de yngre, den här kontakten med medarbetarna tror jag är värdefull i min nya roll.

Hur vill du vara som ledare?

– Jag gillar inte ordet chef, i bemärkelsen någon som bestämmer över andra. Jag vill vara en ledare som får med mig de anställda, mina kollegor, och att de ska våga säga vad de tycker och tänker. Jag är en frågvis person som gärna lyssnar på andra, alla kan olika saker och det är viktigt att vara lyhörd och engagera kollegor. Bara för att man är VD behöver man inte veta bäst i en sakfråga utan jag tror på dialog. Jag hoppas vara en ledare som man vågar vända sig till, och jag hoppas också vara en förbild.

Vad har du för mål med ditt ledarskap?

– VD-rollen innehåller en formell del som spänner över många områden och en del som man kan forma själv. Jag kommer att lägga mycket av mitt fokus på employer branding och att ha kontakt med studenter. EY växer samtidigt som det råder hård konkurrens om arbetskraften, så vi är många som konkurrerar om att attrahera de bästa medarbetarna.

Vilka är EY:s största utmaningar, givet förändringstrycket på branschen?

– Jag skulle säga hållbarhetsfrågorna, digitaliseringen och att kunna attrahera och behålla rätt medarbetare. Ett högaktuellt projekt som kommer att göra stor skillnad för EY:s hållbarhetssiffror är vårt lokalbyte där vi kommer att flytta in i nya lokaler som är anpassade till vår strategi om att vara ett digitalt, modernt företag i framkant.

Employer branding är ett av dina fokusområden och du talar om ”rätt medarbetare”, vem är det?

– Det handlar om vilken typ av person man är helt enkelt. Jag tycker det är viktigt att inte bara fokuserar på betyg utan också ser personen bakom, speciellt med tanke på att vi är konsulter. Det behöver vara personer med sunda värderingar och som gillar att jobba i team. Som arbetsgivare med stort rekryteringsbehov kan vi också hjälpa kandidater att hitta rätt inom EY genom att ställa rätt frågor och guida kandidater till jobb de kanske inte visste fanns.

Balans i livet. Birdie har varit en del av familjen i fyra år.

Balans mellan arbete och privatliv är en av dina hjärtefrågor och du har sagt att familjen går först. Vad innebär det konkret?

– Mina barn håller på med flera idrotter, precis som jag gjorde när jag var liten, och jag har aldrig velat bromsa dem för att jag inte skulle hinna med. Grejen med konsultjobbet är att det ofta handlar om att vara effektiv, flexibel och tillgänglig, och jag kan ju ha min telefon med mig överallt, på tennismatchen eller bilresan. Jag är också väldigt öppen som person så sitter jag och gör läxorna med mina barn, så säger jag det.

Det låter som att öppenheten är ditt magiska trick?

– Ja, kanske är det så! När jag är öppen märker jag att andra gör likadant. Så öppenheten leder ofta till att man får bättre kontakt med både kunder och kollegor. Då kan man också sätta gränser för när man är tillgänglig och folk förstår. Det blir lättare för alla när man inte gör det så komplicerat. Jag gillar möten där det är högt i tak och det mest effektiva är att ha en kund som känner sig avslappnad och vågar ställa alla frågor.

Är det företagets eller individens ansvar att hitta balansen i livet, tycker du?

– Det är en kombination. Man kan definitivt inte säga att företaget har hela ansvaret, för det är omöjligt för arbetsgivaren att veta hur någon vill ha det utan individen måste tala om vad den vill. Jag har alltid varit tydlig och det har aldrig varit några problem att gå ned lite i tid när barnen var mindre och sedan öka i igen när de blir äldre. Problemet uppstår när kommunikationen mellan individen och företaget inte fungerar och man har fel förväntningar på varandra.

– Det är inte fel att säga nej. Säger man ja för mycket kanske det bara leder till att man gör ett dåligt jobb.

Du menar att tack vare att du varit öppen så har du alltid fått rätt stöd?

– Jag tror att öppenhet har hjälpt mig att få rätt stöd. Under mina år på EY har jag haft flera sjukdomsfall i familjen, vid dessa tillfällen ringde jag till mina kollegor och sa som det var. Jag fick fantastiskt stöd från företaget vilket påverkat mig mycket på hur jag ser EY som arbetsgivare och är mycket stolt över hur företaget agerade. Jag tror att utöver att vara bra i sin yrkesroll är öppenhet något som underlättar för både en själv och arbetsgivaren.

– I min nya roll som VD  vill jag vara öppen om min egen resa, som förhoppningsvis kan vara en förebild för andra medarbetare.

Medarbetarna, både nuvarande och blivande, står i fokus för Anna Svanbergs ledarskap.

Missa inget!

Med Balans nyhetsbrev får du varannan vecka det senaste från revisions- och rådgivningsbranschen.

Du behöver godkänna cookiepolicyn för att kunna se formuläret.

utgiven av

Ansvarig utgivare