Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
Yrkesvardag

2022.12.13

Talanger från Ukraina matchas in i branschen

För att möta branschens stora behov av kompetens och hjälpa arbetssökande ekonomer och jurister från Ukraina att komma in på den svenska arbetsmarknaden bjöd PwC, BDO och Grant Thornton tillsammans med den ideella föreningen Beredskapslyftet i slutet av november in till en rekryteringsdag.

text:

Kristina Israelsson

foto:

Yaroslava Grevtseva

Ett 40-tal ukrainska flyktingar med utbildning och yrkesbakgrund inom ekonomi, juridik och redovisning kom till PwC:s huvudkontor i Stockholm för att träffa rekryterande chefer och HR-personal från de tre byråerna. Värd för evenemanget var den ideella föreningen Beredskapslyftet som bland annat driver initiativet Ukrainian Professional Support Centre (UPSC) med målet att snabbare möjliggöra för fler ukrainare att komma i arbete.

− När jag fick höra om Beredskapslyftets initiativ tog jag kontakt med några av våra branschkollegor och frågade om de ville vara med på ett rekryteringsevent där vi bjuder in ukrainare med den typen av kompetens vi söker och de nappade direkt, säger Kajsa Boqvist, ansvarig för skatteverksamheten på PwC, och en av initiativtagarna till rekryteringseventet.

Beredskapslyftet har fått finansiering från Europeiska Socialfonden för att under ett års tid (september 2022 – september 2023) driva ett projekt med målet att hjälpa 1 200 ukrainare att komma i arbete, närmare arbete eller göra stegförflyttning mot arbete. De som omfattas är ukrainare mellan 18 och 65 år som är i Sverige genom massflyktsdirektivet.

− Vi tror väldigt mycket på denna typ av event där arbetsgivare och kandidater får möjlighet att träffas och där vi i förhand har stämt av arbetsgivarens rekryteringsbehov samt valt ut intresserade kandidater med rätt bakgrund och kompetens. Allt för att öka chanserna till lyckade matchningar mellan kandidater och arbetsgivare som leder till jobb, säger Anastasiia Klonova, market lead på Beredskapslyftet.

De totalt 43 kandidater som kom till rekryteringsdagen på PwC var noga utvalda utifrån de kriterier och profiler som de de deltagande företagen söker. Rekryterande chefer och HR-representanter från PwC, BDO och Grant Thornton träffade alla kandidater under en ”speeddejting session” för att få ett ansikte på och en lite närmare presentation av varandra.

− Det var otroligt imponerade att se hur hög kvalitet på både CV och engelska som kandidaterna hade och roligt att höra att många av dem även kommit så pass långt med svenskan. Vi var alla väldigt glada och lite rörda efter mötet med dessa otroligt begåvade och erfarna personer. Detta är verkligen en win-win situation för båda parter där vi som arbetsgivare får chansen att hitta nya medarbetare och talanger och samtidigt bidra till att hjälpa någon som tvingats fly sitt hemland till arbete, säger Kajsa Boqvist på PwC.

 Vad blir nästa steg och hur många av de ni träffade kommer ni att kunna erbjuda jobb?

− Nu när vi träffat alla kandidater ser vi att vi har ett antal som vi vill gå vidare med i en ordinarie rekryteringsprocess. De som inte går vidare kan vi erbjuda andra möjligheter som kan bidra till att öka deras möjligheter till jobb så som jobbcoachning eller guidning till andra arbetsgivare som matchar personens erfarenheter bättre, säger Kajsa Boqvist.

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare