Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
Foto: Anna Ledin Wirén
Karriär

2024.01.09

Ser människan bakom tekniken

Med uppdraget att driva den digitala utvecklingen på KPMG skulle man kunna tro att auktoriserade revisorn Johanna ­Hagström Jerkeryd går all in i tech-frågor. Men snarare drivs hon av att hjälpa människor att våga förändras.

text:

Charlotta Marténg

Samma år som pandemin slog till, 2020, fick Johanna Hagström Jerkeryd titeln Head of business development and innovation på KPMG. En tjänst som bytt skepnad och haft olika titlar men som innebär att hon ansvarar för att implementera digitala verktyg och driva den digitala utvecklingen av revisionsverksamheten. Hennes jobb handlar främst om att få människor att våga förändras och tänka nytt och hon konstaterar att pandemin verkligen visade att det är möjligt. 

– När den slog till tvingades vi ställa om snabbt, och det gick ju bra, då märkte man att det verkligen går att förändra ett beteende.

Framgångsfaktorn bakom en ­lyckad ­imp­lementering är att inse att den ­viktigaste delen i ett nytt verktyg är att få människorna att förändra sitt beteende inte tekniken i sig.

– När man har insett det kan man göra en plan om hur man ska marknadsföra det internt och hur man ska utbilda. Det finns inte ett sätt som passar alla, utan människor tar till sig förändringen på olika sätt, säger hon.

Karriärresan började när hon lämnade uppväxtorten Ludvika i Dalarna för studier i företagsekonomi på Uppsala universitet. Två ­terminer utomlands, en i Tyskland för att ­studera tyska, och en i Singapore fick henne att känna att hon ville arbeta i ett globalt företag i en internationell kontext. Efter avslutade universitetsstudier föll valet på KPMG i Stockholm. Där har hon varit sedan 2009.

– Det är snart 15 år på samma ställe och visst har det hänt att jag har undrat vad jag håller på med. Det är lång tid. Men samtidigt har jag haft förmånen att få ha en mängd olika roller internt och fått arbeta med revision ur olika perspektiv, säger Johanna Hagström Jerkeryd.

Inom KPMG blev hon tidigt teamleader och avdelningschef med personalansvar, hon har arbetat internt med utbildningar och varit involverad i projekt om kvalitetsfrågor. Sam­tidigt är hon auktoriserad revisor med mer än tio års erfarenhet av revision, främst av noterade bolag.

– Jag tycker verkligen att det blir roligare och roligare för varje år. Jobbet som revisor borde attrahera så många fler, det är ett yrke där du lär dig mer och mer hela tiden och får fler och fler utmaningar. Det är otroligt stimulerande och just därför kan det vara tråkigt att se unga som lämnar branschen efter bara ett par år, säger hon.

Under sina år på KPMG har Johanna Hagström Jerkeryd varit föräldraledig i två omgångar. Hon vill gärna slå ett slag för hur föräldraledigheten i förlängningen gynnar både medarbetaren och arbetsgivaren och upplever att det på KPMG aldrig varit något problem för henne att kombinera föräldraskap med karriären.

– Som förälder får du superkrafter. Du blir mer effektiv och tvingas prioritera, per automatik blir det mer fokus på kvalitet i det du gör snarare än hur många timmar du lägger ner. Dessutom blir du stresstålig och bra på att multitaska. Det går verkligen att ha balans i livet och samtidigt vara i den här branschen.  

 

Mitt bästa karriärtips  

  • Våga testa och gör på ditt eget sätt! Du kanske inte alltid lyckas på första försöket men våga pröva och tro på dig själv. Med CSRD och digitaliseringen blir det allt viktigare att ta till sig ny kunskap, håll dig upp­daterad på vad som händer. 

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare