Publishing priset badge
Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
Anelle Weigle vet vad hon vill.
Karriär

2021.12.21

Rekordung lönekonsult delägare i revisionsbyrå

Hon vågade visa framfötterna och blev rekordung partner. Nu fortsätter auktoriserade lönekonsulten Anelle Weigle kämpa för sina hjärtefrågor; att uppmärksamma och stärka lönebranschen och att lyfta kvinnor i ledarskap.

text:

Sofia Hadjipetri Glantz

foto:

Christian Gustavsson

En fallenhet för siffror. Som för många andra i revisions- och rådgivningsbranschen var det så det började för Anelle Weigle, 28. Däremot var det inte lika självklart exakt vad hon skulle göra med den talangen.

Hon visste också att hon både var rastlös och gillade att vårda andra. Och så småningom föll allt på plats. Hon skulle kombinera sina två stora intressen, vilket ledde till att Anelle Weigle valde att utbilda sig till lönespecialist.

− Det är inte många i Sverige som har den här specialiseringen. Jag brinner för att lyfta lön som ett eget tjänsteområde, att få andra att förstå vilket otroligt viktigt jobb vi gör och att få in lönepersonal i ledningsgrupper, säger hon.

Lön är brett, utmanande – och kul, säger Anelle Weigle, som i dag kan titulera sig Auktoriserad Lönekonsult FAR, samt Affärsområdeschef Lön och HR på Hummelkläppen i Stockholm. Sedan 1 september är hon delägare.

Karriärutveckling i raketfart

En rekordsnabb utveckling med tanke på att hon satte sin fot på byrån första gången 2017. Någon upplärning i lagom takt blev det aldrig. Anelle Weigles dåvarande chef slutade efter sex månader och hon ställdes inför en utmaning av delägarna Tommy Nilsson och Mathias Fredriksson; ville hon bli ansvarig över löneavdelningen?

− Det var med skräckblandad förtjusning jag tackade ja. Jag älskar samtidigt att kastas in i saker.

”Jag är ung, kvinna och inte revisor – på en revisionsbyrå.”

Sprungen ur en ”ganska vanlig Svensson-familj”, som hon säger själv, med en lika envis pappa som hon ärvt egenskapen av, ville hon självklart testa.

− Min pappa var med om en motorcykelolycka när jag var tio år. Han var kliniskt död och har opererats över tjugo gånger. Min barndom präglades mycket av sjukhusvistelser och att inte veta hur det skulle gå. I dag är min pappa amputerad på ena benet och lever sitt bästa liv som sjukpensionär. Man ska aldrig ge upp, utan kämpa för det man vill.

Anelle Weigle.

Snabbt växande löneavdelning

Ett karaktärsdrag som burit frukt. För fyra år sedan bestod löneavdelningen på byrån av enbart Anelle Weigle, med ett uppdrag om ungefär 150–200 löner per månad. I dag har den vuxit till fem personer och närmare 1 300 löner månadsvis.

I hennes roll ingår även HR-bitarna och personalansvar. Ansvaret har kommit successivt och i somras, 27 år gammal, fick hon frågan om att bli partner.

− Jag är ung, kvinna och inte revisor – på en revisionsbyrå. Det är sådant som jag kämpar för att man inte ska dömas för, men som många dagligen gör, säger Anelle Weigle och fortsätter:

− Samtidigt visste jag: Om det ska hända, så kommer det att hända på Hummelkläppen. De andra delägarna har bra värderingar och har visat stöd sedan dag ett. Mitt fokus har hela tiden varit verksamheten som helhet och det har de märkt och uppskattat.

 

Läs mer om ämnet:

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare