Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
Informera kunderna om ändringar som kommer. Det är vad kunderna begär av lönekonsulterna, säger Susanna Ihalainen på BDO. Foto: Felicia Yllenius
Karriär

2021.12.01

Raketkarriär för lönekonsult

Hon började karriären som undersköterska inom demensvården. Nu är Susanna Ihalainen Auktoriserad Lönekonsult FAR, och partner på BDO.

text:

Sofia Hadjipetri Glantz

foto:

Felicia Yllenius

– I rollen som lönekonsult lär jag mig något nytt hela tiden, jag hin­ner aldrig bli uttråkad, säger Susanna Ihalainen.

Lönebranschen blev det ”lite av en slump”. Efter flytten från Finland vid 20 års ålder jobbade Susanna som undersköterska inom demensvården i många år.

En dag behövde arbetsgiva­ren hjälp med lönehanteringen. Hon sa ja och började varva det praktis­ka med en YH-utbildning på distans som löneadministratör.

– Jag har en fallenhet för siffror, konstaterar hon i intervjun med Balans.

Så småningom fick Susanna jobb på en mindre byrå i Nyköping där hon bor och 2016 anställdes hon på BDO. Efter det har karriären gått spikrakt uppåt. Eller vad sägs om att klara FAR:s auktorisationsprov för löne­konsulter, tilldelas priset Årets Löne­konsult Silver på QBIS Partner Awards 2020, samt utnämnas som partner på BDO – på mindre än fem år.

– Jag är ödmjuk inför att det har gått snabbt. Det visar att det lönar sig att vara tydlig med sitt intresse inför arbetsgivaren.

Under pandemin har Susanna märkt hur lönekonsulternas status har höjts.

– Åtgärdspaketen som staten tog fram påverkade lönehanteringen. Samtidigt ökade efterfrågan på rådgivningstjänsterna. Vi behövde lära oss en massa nya saker för att kunna hjälpa våra kunder.

Nu ser hon en enorm möjlighet att som partner driva sitt affärsområde och att påverka.

– Vi lönekonsulter ska lyftas fram ännu mer. Att lönen blir rätt och riktig är något som bara måste fungera på ett företag. Vi sitter på en efterfrågad och lönsam tjänst. Det är så kul!

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare