Publishing priset badge
Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
Foto: Getty Images
Yrkesvardag

2022.01.27

Redovisningsbyråer utmanar branschen med ny koncern

Dillon och Value & Friends är två FAR-byråer som valt att gå in en nybildad koncern som vill ta täten i redovisningsbranschen. Bakom satsningen står också riskkapitalbolaget MVI.

text:

Charlotta Marténg

Under onsdagen meddelade flera redovisningsbyråer runt om i Sverige att de valt att gå samman i en nybildad koncern. Det uttalade målet är att bli ledande i redovisningsbranschen och att placera sig i framkant av utvecklingen.

”Den tekniska utvecklingen inom redovisningsbranschen går allt snabbare. En anledning är AI-teknik som möjliggör automatisering av allt mer kvalificerade uppgifter.” skriver de i ett pressmeddelande. Den nybildade koncernen konstaterar att teknikskiftet inte bara ska ses som ett hot utan att det också innebär nya möjligheter för byråerna.

Målet att fyrdubbla omsättningen

Omsättningen i koncernen är i dagsläget cirka 80 miljoner kronor med ett åttiotal anställda. Men målsättningen är hög, att fyrdubbla sin omsättning och växa till cirka 300 till 400 miljoner kronor de kommande åren.

– Vår bedömning är att det på sikt kommer att vara svårt att vara en fristående byrå. För att hänga med i utvecklingen så krävs stora investeringar i både teknik och kompetens. Då är det klokt att göra det tillsammans med fler aktörer med samma intressen, säger nytillträdde koncernchefen Antti Antonov från Stockholm i ett pressmeddelande.

Antti Antonov. Foto: Sussi Lorinder

Dillon i Malmö och Value & Friends i Västerbotten är två byråer som återfinns i koncernen. Andra byråer som valt att gå med är Resultera i Redovisning i Malmö och Bfree i Stockholm. Bfree är en redovisningsbyrå och ett mjukvarubolag som utvecklat ett eget bokföringssystem.

Riskkapitalbolag bakom satsningen

– Vi ser stora fördelar med den nya konstellationen. Med bildande av gruppen kommer vi kunna kombinera stark lokal närvaro och service med tekniska och ekonomiska förutsättningar att ge allt mer relevant affärsstöd och äkta kundvärde, säger Antti Antonov.

Ambitionerna delas av MVI som gått in som finansiär. Stefan Karlsson, partner i MVI, konstaterar i pressmeddelandet: “Vi ser en stor affärspotential och samhällsnytta i möjligheten att vara med och utveckla redovisningsbranschen för att leverera allt vassare affärsstöd”.

Att riskkapitalet väljer redovisningsbranschen är inte längre något nytt. 2018 kan riskkapitalet sägs ha gjort sitt inträde i redovisningsbranschen, något som beskrevs i en längre artikel i . I februari 2018 offentliggjorde nämligen IK Investment Partners sitt köp av Business Service, den del av PwC som levererade tjänster inom redovisning, lönehantering och affärsrådgivning. Det nya företaget fick senare namnet Aspia, en i dag stark aktör i branschen.

Lite senare samma år meddelade LRF Konsult att de bestämt sig för att sälja 75 procent av LRF Konsult till riskbolaget Altor och inom loppet av ett par månader hade två riskkapitalbolag gjort entré i redovisningsbranschen.

 

Läs mer om ämnet:

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare