Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
Carl-Magnus Falk, grundare av Agoy, och Jesper Svensson, affärsområdeschef på Fortnox.
Foto: Urban Gyllström och Jonas Ljungdahl
Karriär

2021.04.08

Om Agoy-affären: ”Roligt, efter­längtat och väntat”

Startup-bolaget Agoy är en typisk uppköpskandidat för Fortnox, säger branschexpert Jan Söderqvist i en kommentar till nyheten om samarbetet mellan de två. Balans har samlat flera röster om affären.

text:

Rakel Lennartsson

Börsbolaget Fortnox med över 350 000 kunder i sin molnbaserade bokföringstjänst är jätten som håller på att ta över redovisningsmarknaden i Sverige. Startup-bolaget Agoy har inom loppet av ett och ett halvt år vuxit till ett företag med 17 anställda och 60 miljoner kronor i ryggen, varav Fortnox nyligen bidragit med 18.

Enligt ett avtal som offentliggjordes på torsdagsmorgonen har de två ingått ett samarbete som sannolikt är värd betydligt mer än 18 miljoner kronor.

Konkret innebär affären att Fortnox integrerar Agoys produkter i sitt program, vilket betyder att användarna kan göra bokslut och andra periodavstämningar utan att behöva exportera information till ett externt program.

– Just de här produkterna är någonting vi saknat i vårt utbud tidigare, säger Jesper Svensson, affärsområdeschef på Fortnox.

Jesper Svensson. Foto: Jonas Ljundahl

Att Fortnox väljer att köpa in sig i Agoy i ett så tidigt skede av företagets utveckling beror på flera faktorer. Förutom att Fortnox saknade just de här produkterna nämner Jesper Svensson ytterligare ett par tunga skäl.

– Dels är har Agoy en svit av produkter som redan är väl integrerade i Fortnox, dels är det teamet bakom Agoy. Vi tror verkligen på Calle och hans team och vi gillar att arbeta med dem.

Calle är Carl-Magnus Falk, grundare av Falköga revision och hjärnan bakom Agoy, som Balans berättat om tidigare. I ryggen har han ett 30-tal investerare varav 10 större. En av dem är revisionsbyrån Dillon i Malmö.

 

Carl-Magnus Falk, grundare av Agoy. Foto: Urban Gyllström

– Det här är till hundra procent en produkt som vi vill ha, säger Oskar Kantoft, revisor och VD på Dillon.

Han berättar att Dillons ekonomiska engagemang i Agoy helt och hållet är kopplat till att bolaget utvecklar en produkt som revisionsbyrån behöver.

– Vi sitter i samma position som Calle och har slitit vårt hår med program som inte fungerar. Men Calle tog saken i egna händer och det ska han ha all heder för. Jag beundrar initiativet och ville gärna stoppa in en slant för att förhoppningsvis få ut ett bra program.

Oskar Kantoft. Foto: Urban Gyllström

När Fortnox visade intresse för att integrera Agoys produkter i sitt program tog Agoys aktieägare emot det som en positiv nyhet, berättar Oskar Kantoft.

– Jag tror att det är ett jättebra giftermål, säger han.

Treårigt avtal

Avtalet som undertecknades i på onsdagskvällen löper på tre år, men kan komma att förlängas, enligt Jesper Svensson på Fortnox som betonar att det inte handlar om en kortsiktig satsning.

Men tre år är en lagom tidshorisont, menar han.

– Vi gör ett bet att vi tillsammans med Agoy ska kunna göra någonting väldigt bra. Avgörande för fortsättningen är att kundupplevelsen blir så bra som vi nu satsar på.

Agoys produkter kommer att lanseras i Fortnox efter sommaren. I ett första skede kommer man att vända sig till byråkunderna, det vill säga redovisningskonsulter.

Camilla Carlsson, auktoriserad redovisningskonsult på FAR, tror att samarbetet har potential att göra stor skillnad för redovisningskonsulterna.

Camilla Carlsson. Foto: Lieselotte van der Meijs

– Det är när vi drar nytta av ny teknik som vi frigör den tiden som redovisningskonsulterna behöver för att kunna leverera de rådgivningstjänster vi hela tiden pratar om.

Carl-Magnus Falk brukar framhålla att hans program är ”utvecklat av branschen för branschen”.

– Det är jättehäftigt att det är en av våra medlemmar som har utvecklat den här produkten och att en FAR-byrå har varit med och finansierat utvecklingen, säger Camilla Carlsson.

Jan Söderqvist är konsult knuten till Visma och expert på utvecklingen i redovisningsbranschen. Han säger att avtalet mellan Fortnox och Agoy är helt i linje med jättens uppköpsstrategi.

– Agoy är en typisk uppköpskandidat för Fortnox. Agoy har en modern produkt, de har tekniken, men de har inte kunderna.

Jan Söderqvist. Foto: Privat

Angående prislappen säger Jan Söderqvist att den är svår att utvärdera. Agoy är en startup vars produkt knappt hunnit lanseras på marknaden.

– Fortnox köper in sig i ett företag som inte har någon omsättning men som har rätt teknologi, säger Jan Söderqvist.

Enligt Jan Söderqvist kan det bli en utmaning att få kunder att byta bokslutsprogram, även om bytet skulle innebära ett uppköp. Det är jobbigt att flytta ett upparbetat arbetsflöde och det är inte helt enkelt att flytta data mellan program. Dessutom handlar det om ganska dyra licenser och en viss inlåsningstid. Kort sagt har det funnits en inbyggd tröghet i systemet som kan ha bromsat utvecklingen.

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare