Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
Carl-Magnus Falk, auktoriserad revisor och ägare av Falköga revision, grundade Agoy 2019. Balans har i tidigare artiklar berättat om företagets resa som trots förseningar gått rekordsnabbt.
Yrkesvardag

2021.04.08

Affär: Fortnox blir ny storägare i Agoy

Fortnox köper 30 procent av den molnbaserade periodavstämningstjänsten Agoy för 18,5 miljoner kronor. En struntsumma, enligt Agoys grundare som ser stor potential för sitt företag.

text:

Rakel Lennartsson

foto:

Urban Gyllström

Carl-Magnus Falk började med en Excel-modell, några hundratals arbetstimmar och två miljoner kronor i externt kapital. Ett och ett halvt år senare har han signerat en affär som han beskriver som en ”life changer” för honom, och en ”game changer” för branschen.

Snabbväxaren och Visma-utmanaren Fortnox köper 30 procent av Agoy via en nyemission på 18,5 miljoner kronor. Att döma av Carl-Magnus Falks entusiasm förväntar sig båda parter att programvaran, som bara funnits på marknaden i sex månader, ska generera betydligt större summor.

– 18,5 miljoner kronor är lite pengar för ett börsbolag som Fortnox. Om Agoy fungerar som jag tror har det potential att öka Fortnox omsättning med en tredjedel, säger Carl-Magnus Falk.

Samarbetsavtalet mellan parterna innebär att Fortnox gör Agoy till sin standardlösning för bokslut och årsredovisningar. Fortnox kommer även att sälja och supporta tjänsten.

– Agoy kommer att säljas med en knapptryckning inuti Fortnox som har över 20 000 redovisningskonsulter som kunder och 50 procent av marknaden, säger Carl-Magnus Falk.

Erbjuder marknaden programvaran

Parallellt med Fortnox-offensiven kommer Agoy att fortsätta att utveckla sin programvara och erbjuda den till marknaden under eget varumärke under Carl-Magnus Falk ledning.

Han bedömer att Agoy kommer att öka sin kundbas från dryga hundra till 10 000 kunder innan året är slut, och ”utan problem” omsätta 75–100 miljoner kronor till år 2023. På sikt ser han även internationell potential för Agoy.

Själv säger han sig dock främst brinna för att driva byrå, och träffa människor. Carl-Magnus Falk är 41 år och driver egna byrån Falköga revision. Agoy beskriver han lite som någonting han gjort på uppstuds, en chans som kom och som han hade förmåga att fånga i farten.

– Jag insåg att ingen erbjöd molnbaserad periodavstämning: ”Herregud ingen gör periodavstämning, ingen gör det molnbaserat”. Det var som att åka till Polen 1990 och köpa mark. Det var öppet mål, säger Carl-Magnus Falk.

I brist på programvara har de flesta byråer arbetat med egna Excel-modeller för periodavstämning. Det fungerar när man arbetar själv, men inte när man arbetar i team och särskilt inte när man arbetar i molnet.

Därför valde Carl-Magnus Falk att ta sin Excel-modell ett steg vidare. Han uppskattar att han lade cirka 500 egna arbetstimmar på att utveckla Excel-modellen innan han tog steget att kontakta utvecklare och skapa Agoy.

Läs mer:

Missa inget!

Med Balans nyhetsbrev får du varannan vecka det senaste från revisions- och rådgivningsbranschen.

Du behöver godkänna cookiepolicyn för att kunna se formuläret.

utgiven av

Ansvarig utgivare