Publishing priset badge
Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
Karriär

2022.10.19

”Mycket plugg och en gnutta tur”

Hela 280 personer har anmält sig för att skriva höstens revisorprov. En av dem är Linnéa Ibrahimovic, 35 år och revisorsassistent på BDO i Borås, som just nu förbereder sig för fullt inför provet med målet – att bli auktoriserad revisor. Balans följer henne på vägen.

text:

Kristina Israelsson

foto:

Patrik Hagborg

När Balans träffar Linnea Ibrahimovic, har hon nyligen kommit hem från Göteborg där hon gått FAR:s förberedelsekurs inför revisorsprovet.

– Det var en jättebra och givande kurs med många duktiga föreläsare. Framför allt gav kursen mig en bra bild av vilka områden jag behöver stärka upp och fokusera extra på inför provet. Sen var det så klart roligt att träffa och knyta kontakter med nya kollegor inom branschen. Jag träffade en tjej från en annan byrå som jag fick jättebra kontakt med och vi bestämde att vi skulle höras för att bolla olika frågor inför provet, säger Linnea Ibrahimovic.

Gamla prov och feedback

Så här drygt en månad inför provet, som hålls den 28–29 november på Kistamässan i Stockholm, ägnar hon i princip alla kvällar och helger till att
läsa och svara på gamla revisorsprov som finns att ladda ner på Revisorsinspektionens webbplats.

− Jag brukar skicka svaren till en kollega som läser och ger feedback på mina svar för att se vad jag behöver öva mer på. Den stora utmaningen på själva provdagen är att inte veta vilka frågor du kommer att få. Har du tur så frågar de om situationer som du känner igen från arbetslivet. Har du otur så kan de fråga om sådant du aldrig stött på tidigare. Så förutom hårt pluggande behövs det en gnutta tur också, säger Linnea Ibrahimovic, med ett leende.

Vill inspirera fler

För att orka plugga så intensivt vid sidan av heltidsjobb och familjeliv är hon noga med att då och då bara släppa allt och ta en paus.

− Att ta en rask promenad eller springtur är det bästa sättet för mig att rensa huvudet och ladda om. Sen är jag nog ganska bra på att leva i nuet och fokusera på det jag gör för stunden, vilket förhoppningsvis är en fördel när man ska skriva ett prov, som pågår i sex timmar.

Förutom jobb och plugg har Linnea åter tagit upp sin blogg  där hon mellan hösten 2021 och våren 2022 skrev om sin vardag som revisorsassistent och resan till auktoriserad revisor. Målet med bloggen var att inspirera fler att få upp ögonen för yrket och att våga ta steget in i branschen.

− Min plan var att sluta efter 100 inlägg, men så åkte jag på en kick-off med jobbet och fick många positiva kommentarer från kollegor som tyckte att bloggen fyllde en viktig funktion. I våras när jag postade mitt 100:e inlägg var jag trött och stressad. Men, nu känner jag mig full av motivation inför både prov och bloggande så varför inte dela med mig av mina erfarenheter. Jag älskar mitt jobb och hoppas få fler att upptäcka hur roligt och utvecklande det är att jobba med revision, säger Linnea Ibrahimovic.

 

Linneas tips till dig som ska skriva revisorsprovet

 • Gör gamla revisorsprov (gärna på tid), som finns uppladdade på Revisorsinspektionens webbsida.
 • Provet pågår i 6 timmar utan rast – prova gärna att sitta och skriva ett prov i 6 timmar, utan rast för att se hur det känns.
 • Ta med dig till provet så du kan äta något lätt medan du skriver.
 • Ta med dig extra skärm, mus, tangentbord för att underlätta och effektivisera.
 • Bokslutsbilagor med mera kan vara bra att ha till hands.
 • Slarva inte med de ”enklare” frågorna där du lätt kan riskera att tappa poäng.
 • Skriv stödord när du läst en fråga – om du inte hinner gå tillbaka till denna senare kan du ändå få några poäng på dina anteckningar.
 • Förbered dina svarsdokument (Word eller Excel) i förskott för att spara tid.
 • Spara ner de olika volymerna från FAR online samt börsvolymen och fördjupningsbilagor från Balans webb.
 • Förbered gärna vissa beräkningar som kan tänkas komma för att spara tid på provdagen.
 • Var rak i dina svar. Motivera med lagtexten och glöm inte den klassiska röda tråden.

 

Läs mer om Linneas resa till att bli auktoriserad revisor

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare