Publishing priset badge
Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
Redovisningskonsultens roll är inte längre att serva revisorn, menar Ola Gunnarsson, VD på Aspia.
Karriär

2024.03.13

Aspia: ”Vi har förändrat konsultens roll”

VD Ola Gunnarsson är stolt över hur Aspia har bidragit till att lyfta redovisningskonsulternas status, vilket gett många kvinnor en skjuts i karriären. Nu behöver fler killar välja konsultrollen.

text:

Rakel Lennartsson

På kort tid har Aspia etablerat sig som branschens draglok i fråga om jämställdhet. År efter år levererar Aspia ett jämställt delägarskap (minst 40 procent kvinnor) och drar upp medlet i Balans jämställdhetsundersökning.

VD Ola Gunnarsson blir smått lyrisk när han talar om transformationen som skett av redovisningskonsultens roll och karriärväg sedan Aspia bildades 2018.

– Tidigare var det revisorn, som dessutom ofta var en man, som gjorde affären medan redovisningskonsulten servade honom. På Aspia är det våra redovisnings- eller lönekonsulter som jagar affären, har kundkontakt, levererar och fakturerar.

– Det är en tydlig transformation av rollen från back office till front office. 

Som Balans har flera faktorer bidragit till förändringen, men Aspia kan ses som en symbol för de nya karriärvägar som öppnar sig för redovisnings- och lönekonsulter – som möjligheten att bli delägare i en storbyrå.

Under 2023 fick Aspia nya ägare när IK Partners sålde till Vitruvian Partners. Teamet som rodde affären i hamn har nu bildat styrelse under en övergångsperiod. Det innebär att i övrigt jämställda Aspia för närvarande har en helt igenom manlig styrelse.

Det är en temporär lösning för att vi ska lära känna varandra bättre, men vi har redan funderat på hur styrelsen ska se ut framöver för att bättre spegla företaget samt ha rätt kompetens och erfarenhet för att vi ska nå våra övergripande strategier och målsättningar, säger Ola Gunnarsson.

Han är inte rädd att de nya ägarna ska innebära en backlash för jämställdheten på Aspia.

– Jag kan tycka att vår bransch fortfarande är ganska traditionell, men Vitruvian kommer från en annan kontext som innebär att de är mer framåtlutade. Vi får en stor internationell ägare som är van att investera i teknikorienterad verksamhet och som precis som Aspia anser att arbetet med mångfald och inkludering är viktigt. 

Företagets utmaning framåt ser faktiskt ut att bli omvänd: Kvinnodominerade Aspia har svårt att rekrytera killar till de juniora posterna. 

– Här tycker jag att vi som bransch har ett ansvar att berätta vad det innebär att vara konsult och hur utvecklande det är. Jag tror att det finns mycket vi skulle kunna göra för att skapa en attraktiv bransch för både tjejer och killar, säger Ola Gunnarsson.


Läs också:

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare