Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
Foto: Getty Images
Yrkesvardag

2023.03.01

”Ärlighet, flexibilitet och trygghet”

Storbyråernas strategier för att locka zoomers.

text:

Dan Håfström

Clara Olsson, Employer Branding Manager, Grant Thornton.

Clara Olsson

Employer Branding Manager, Grant Thornton

– En viktig sak är ärlighet. Zoomers är uppväxta med att kolla fakta och jämföra recensioner i mobilen. De har lärt sig att se igenom floskler och tomma ord. Så det som gäller är att vara ­autentisk och bemöta dem med respekt. Vi uppmanar våra medarbetare att alltid vara autentiska i sin dialog med studenter och med egna ord berätta varför de trivs på Grant Thornton.

Anna Svanberg, VD för EY.

Anna Svanberg

VD för EY

– För det första så pratar vi aldrig om att vi vill attrahera personer inom en specifik ålder eller generation utan vi vill locka människor med olika tankesätt och bakgrund. Men för att locka nyexaminerade är en stark företagskultur viktigt. Vi ser också att de tycker om sociala aktiviteter, även efter arbetstid. Nyexaminerade uppskattar också att det finns olika karriär- och utvecklingsmöjligheter. Hos oss får de jobba med många olika projekt och kunder inom alla branscher, både lokalt och globalt. Ytterligare något som vi uppfattar är viktigt för den här målgruppen är socialt ansvarstagande. Att de motiveras av möjligheten att påverka utvecklingen i samhället och har stort fokus på hållbarhet.

Malin Rosenqvist Willner, Head of Employer Branding and Talent Acquisition på Aspia.

Malin Rosenqvist Willner

Head of Employer Branding and Talent Acquisition på Aspia

– Det kan vara lätt att dra förhastade slutsatser om vad som är viktigt. Vi vill sträcka ut en hand och visa att vi lyssnar på vad studenter och yngre medarbetare själva uppger att de värdesätter. En intressant sak som framkommit i undersökningar är att generation Z påverkas mycket av den osäkerhet och instabilitet som råder i världen. Vi upplever att zoomers värdesätter trygghet mer än vad man kanske skulle kunna tro vid en första anblick. Därför är en av våra styrkor som arbetsgivare att vi, förutom personlig utveckling och karriärmöjligheter, även kan erbjuda dem stabilitet och trygghet. Hos oss möter de ledare som ser dem och de blir en del av en arbetsgemenskap genomsyrad av hänsyn och värme.

Anna Pontén, Partner Human Resources and Talent, Deloitte.

Anna Pontén

Partner Human Resources and Talent, Deloitte

– Det viktigaste är nog att beskriva att möjligheterna för dem som väljer oss är väldigt stora. Vi lyfter särskilt att vi satsar mycket på våra medarbetares personliga utveckling. Vi är världens största aktör inom vårt segment och har ett väldigt brett tjänsteutbud. Följaktligen har vi mycket att erbjuda både den som är ny och den som jobbat ett tag och vill specialisera sig inom ett visst område som känns extra intressant.

Malin Jakobsson, Assurance Change Leader Employer Branding, PwC.

Malin Jakobsson

Assurance Change Leader Employer Branding, PwC

– Vi upplever zoomers som väldigt drivna och värderingstyrda och för oss som arbetsgivare gäller det att möta våra zoomers i fråga om värderingar och socialt ansvarstagande, visa dem att vi menar allvar och låta dem utmana oss att bli ännu bättre. Det är viktig att vi har en kultur som är framåtlutad och innovativ. Detta är en generation som är uppvuxen i en digital värld och det är viktigt att vi tar till vara deras kunskap och låter dem bidra till lösningar och förändringar som både utvecklar oss som företag, men också våra kunder. Därför vill vi ha en dynamisk miljö där man erbjuds utbildning och utvecklingsmöjligheter och framför allt där man kan vara sig själv.

Eva Bergquist, Senior Manager Talent Aquisition, KPMG.

Eva Bergquist

Senior Manager Talent Aquisition, KPMG

– Samhörighet i teamet ser vi är den absolut viktigaste faktorn för att behålla och attrahera zoomers, något som våra medarbetare själva uttryckt är en av de starkaste orsakerna till att vilja stanna hos oss. Zoomers är dessutom den första helt digitala generationen, vilket betyder att flexibilitet i arbetet – när och var du arbetar – är mer naturligt för dem. För nyutexaminerade studenter är givetvis utvecklings­möjligheter väldigt viktigt – något vi på KPMG är duktiga på.

 

Läs även:

 

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare