Publishing priset badge
Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
Foto: Crelle
Karriär

2024.01.31

”AI kommer ge lönekonsulten rejäl skjuts”

Hallå där! Emelie Hansson, Auktoriserad Lönekonsult FAR och Senior Manager Payroll Services, Grant Thornton, tror att AI kommer att frigöra tid som kan ägnas åt rådgivning.

text:

Kristina Israelsson

Emelie Hansson, Senior Manager Payroll Services, Grant Thornton. Foto: Bengt Säll

Du har jobbat med lönefrågor i snart 15 år. Hur har rollen som lönekonsult utvecklats de senaste åren?

– Tidigare låg fokus främst på själva löneadministrationen, att säkerställa att löner distribuerades korrekt och i rätt tid. Nu har dynamiken förändrats, och som lönekonsult förväntas du agera som en strategisk stöttepelare för kunderna. Exempelvis genom att översätta regelverk och kollektivavtal så att de blir begripliga. Att se till att löneutbetalningar blir rätt är snarare en hygienfaktor och lönekonsultens fokus ligger på att aktivt bidra till utvecklingen av kunderna och deras verksamheter.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att ägna tid åt att bygga och underhålla relationer med mina kunder är något jag verkligen brinner för. Genom att aktivt engagera mig i deras verksamhet får jag inte bara insikter i deras behov utan även en djupare förståelse för de övergripande utmaningarna de står inför. Det gör det inte bara enklare för mig att anpassa min service, utan också möjlighet att erbjuda dem rådgivning.

Vilka är de främsta utmaningarna för er som lönekonsulter framöver?

– Den största utmaningen tror jag är förändringstakten och att inte fortsätta göra som man alltid har gjort. Kunna lyfta blicken och se att det finns andra möjligheter och inse att tiden som vi lagt ner på att vara löneadministratörer behöver läggas mer och mer på rådgivning, vilket många tycker känns lite skrämmande. En annan utmaning är hur vi som lönekonsulter kan bidra i företagens hållbarhetsarbete, exempelvis hjälpa dem med hur de aktivt kan jobba med hållbarhetsmål inom social hållbarhet.

Hur tror du att AI och digitaliseringen kommer att påverka och förändra lönekonsultens roll ?

– Jag tror att AI och digitalisering kommer ge lönekonsultens roll en rejäl skjuts i utvecklingen genom att automatisera rutinuppgifter som avstämningar, löneberäkningar och rapportgenerering. En omvandling som ger oss möjlighet att frigöra tid och fokusera mer på rådgivning och strategiskt arbete. Att kunna utföra analyser av lönedata och leverera insikter samt relevant rådgivning kommer förmodligen vara centrala delar av vårt arbete. Genom att hoppa på tåget nu tror jag att vi, som lönekonsulter, kan inta en mer framträdande roll i företagens strategiska beslut.  Vi besitter en viktig kunskap och tar vi bara chansen att hänga med i utvecklingen så tror jag att många dörrar kommer öppnas för oss.

 

 

Missa inget!

Med Balans nyhetsbrev får du varannan vecka det senaste från revisions- och rådgivningsbranschen.

Du behöver godkänna cookiepolicyn för att kunna se formuläret.

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare