Publishing priset badge
Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
Elvira Stehn skrev revisorsprovet 7-8 januari.
Foto: Grant Thornton, Getty Images
Karriär

2021.01.18

Tentand om revisorsprovet: ”Snabbaste sex timmar jag upplevt”

I början av januari genomförde drygt 200 personer revisorsprovet på nio orter i Sverige. Elvira Stehn var en av tentanderna som skrev i hemstaden Luleå.

text:

Sofia Hadjipetri Glantz

Med förenade krafter kunde Revisorsinspektionen (RI), Examensrådet, FAR och de största byråerna komma fram till en gemensam lösning för att , efter att det .

En av de 211 lyckliga tentanderna utspridda på de nio orterna i Sverige 7–8 januari var Elvira Stehn från Grant Thornton, som fick möjligheten att göra provet i sin hemstad Luleå.

– Det var väldigt skönt att få skriva av sig och att testa det man hade lärt sig. Det har legat och hängt ganska länge, så det känns bra att det är gjort! säger hon till Balans.

Elvira Stehn. Foto: Grant Thornton

För att coronasäkra provet ställde de största revisions- och rådgivningsbyråerna upp med lokaler och tentavakter på de olika orterna, med rekommenderade avstånd mellan tentanderna. På plats i bland annat Luleå fanns även en representant från Revisorsinspektionen som höll koll att allt löpte på som det skulle.

– Upplägget funkade jättebra. Första dagen satt vi i ett konferensrum vid var sitt bord, med stora avstånd emellan. Det fanns en tentavakt i samma rum och representant från RI som kom och gick. Andra dagen satt vi i öppet kontorslandskap för att få tillgång till stora skärmar och datorer. Även då hade tentavakten uppsikt över oss, berättar Elvira Stehn.

Vad tyckte du om svårighetsgraden på provet?

– Svårast var tiden, det fanns en del öppna frågor och det var en tuff avvägning hur mycket man skulle hinna skriva på varje fråga. Det var de snabbaste sex timmarna jag har upplevt på länge. Toaletten sprang jag till och när jag blev hungrig tryckte jag i mig en chokladkaka. Men det känns ganska bra. Får hoppas att det går vägen!

Revisorsinspektionen ska presentera resultatet under första veckan i mars. Väntan är lång och oviss, men helgerna å andra sidan helt pluggfria.

– Mars, det känns som en evighet, men nu går alla revisionsbyråer in i högsäsong så det ska nog gå fort ändå. Dessutom har jag helt lediga helger och kan ägna mig åt mig själv igen, säger Elvira Stehn.

Läs mer: 

Tidningen Balans följer utvecklingen av coronaviruset och hur den påverkar dig i din yrkesroll, och på  samlas alla artiklar från Balans, tidningen Resultat och andra relevanta källor.

Missa inget!

Med Balans nyhetsbrev får du varannan vecka det senaste från revisions- och rådgivningsbranschen.

Du behöver godkänna cookiepolicyn för att kunna se formuläret.

utgiven av

Ansvarig utgivare