Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
Foto: Getty Images
Karriär

2020.12.01

Revisorsprovet genomförs januari 2021

Det inställda revisorsprovet i november ska genomföras i januari 2021. I samarbete med revisorsbranschen och FAR kommer RI kunna anordna examen på flera platser samtidigt. ”Betyder oerhört mycket för alla”, säger FAR:s generalsekreterare och VD Karin Apelman.

text:

Sofia Hadjipetri Glantz

På tisdagen meddelade FAR och Revisorsinspektionen (RI) att det inställda revisorsprovet 23–24 november kommer att kunna genomföras 7–8 januari 2021.

− Det är mycket glädjande att vi tillsammans har kunnat hitta en lösning där provet för revisorsexamen kan genomföras i enlighet med de nu gällande restriktionerna och rekommendationerna för att minska smittspridningen. Detta hade inte varit genomförbart på så kort tid utan branschens och FAR:s stora insatser, säger Per Johanson, Revisorsinspektionens chef, i en kommentar.

Per Johansson. Foto: Christian Gustavsson

Stor frustration rådde i november när RI med kort varsel ställde in revisorprovet på grund av de nya restriktionerna.

En av många besvikna tentander var revisorn Elvira Stehn från Grant Thornton, som i ett halvår hade gjort.

− Beskedet kom verkligen som en smäll, jag trodde aldrig att Revisorsinspektionen skulle ställa in så nära inpå provdatumen. Det har blivit många sms och samtal med branschkollegor i samma sits under dagen. Alla är upprörda och besvikna, sa hon till Balans.

 

Elvira Stehn. Foto: Grant Thornton

Nu kan hon och många med henne pusta ut. Enligt pressmeddelande på tisdagen har Revisorsinspektionen, Examensrådet och FAR arbetat idogt för att kunna anordna provet enligt nu gällande restriktioner och rekommendationer.

Det har därför gått att hitta en lösning där provet hålls redan nu i januari, i nio städer och i olika lokaler, allt för att minska restiderna och antalet personer i lokalerna. Det kommer vara som mest åtta personer, inklusive tentavakter, i varje lokal och minst två meter mellan varje person, skriver RI på webben.

− Det här betyder oerhört mycket för alla dem som har lagt ner tid och energi på att förbereda sig och som nu har möjlighet att genomföra provet trots rådande omständigheter. Och det betyder också mycket för deras arbetsgivare och för näringslivet i stort. Sverige behöver fler auktoriserade revisorer som gör nytta för näringsliv och samhälle, säger FAR:s generalsekreterare och VD Karin Apelman.

Karin Apelman. Foto: Lieselotte van der Meijs

De som skulle skrivit provet i november kommer att kontaktas via e-post. Om smittläget förvärras och myndigheternas restriktioner förändras kan beslutet om revisorsprovet behöva omprövas.

När Balans når Elvira Stehn på Grant Thornton har hon vetat om nyheten i en halvtimme.

− Jag är jättejätteglad! Det är en väldigt modern lösning, kanske måste det se ut såhär framöver. Sedan är jag även glad över att en av orterna de har valt för provet är Luleå, det blir nära och bra för mig och mina kollegor på kontoret. Just att det blir en vecka in i januari är också positivt, det är lagom tid att hinna förbereda sig och färska upp kunskaperna, säger hon.

− Det är fint och starkt av RI att man har lyssnat på oss som annars hade drabbats så hårt av ett inställt prov. Jag kände direkt att motivationen kom tillbaka, jag har redan hunnit boka in en plugghelg, avslutar Elvira Stehn.

Läs mer om revisorsprovet:

Läs mer om coronakrisen:

Tidningen Balans följer utvecklingen av coronaviruset och hur den påverkar dig i din yrkesroll, och på  samlas alla artiklar från Balans, tidningen Resultat och andra relevanta källor.

Missa inget!

Med Balans nyhetsbrev får du varannan vecka det senaste från revisions- och rådgivningsbranschen.

Du behöver godkänna cookiepolicyn för att kunna se formuläret.

utgiven av

Ansvarig utgivare