I annonssamarbete med
Post banner
100% byrå

Smarta kopplingar och integrationer – därför ska du ha koll

Mängden smartness är enorm. Som redovisningskonsult har du kunder som använder en rad olika tekniska lösningar i sin vardag. Genom att koppla ihop dem med ekonomisystemet får ni ett tajtare samarbete och kan växa era affärer – tillsammans. Här går vi igenom hur du som driver eller jobbar på en redovisningsbyrå ska göra.

De senaste årens snabba teknikutveckling har medfört ett enormt utbud av smartness som underlättar vardagen för privatpersoner, företag och organisationer. 

Det kan vara att man kan sköta saker direkt i mobilen i stället för att vara på plats fysiskt, att man får tillgång till data i realtid så att man kan ta actions i samma sekund, att man kan nå ut utanför Sveriges gränser med sin verksamhet, nischa sig inom en viss del av sin bransch eller lösningar som automatiserar bort manuella arbetsmoment och sparar tid.  

Konkurrensfördel

För dagens redovisningskonsulter – såväl nya som de med erfarenhet – är det därför en konkurrensfördel att ha koll på vilka olika system som finns, vilket stöd de kan ge byrån de själva driver eller jobbar på och, inte minst, kunderna och deras verksamheter. 

Övergripande handlar det om att tillvara möjligheterna med teknikutvecklingen och skapa en enklare och roligare vardag samt förutsättningar för att växa både sin egen och kundernas affär. 

Underlättar samarbete

Genom att jobba smartare tillsammans blir det tid över till det som skapar värde på riktigt. Du som byråkonsult kan vara den där proaktiva samarbetspartnern som företagen vill ha och entreprenören kan göra det hen är bäst på – förverkliga drömmar och idéer.  

Ekonomisystemet är navet i ert samarbete. Många företag använder olika så kallade försystem. De är ofta kopplade till branschspecifika behov som lagkrav eller särskilda arbetssätt. Kunder inom transport ska ha ett system för sina körjournaler, för restauranger finns krav på personalliggare och konsulter i andra branscher än vår, behöver ha ett tidrapporteringssystem och projekthanteringsverktyg. 

Integrationer är framtiden

För att maxa effekten av smart teknik räcker det inte med att “bara” ha koll på vilka försystem som finns. Har du eller kollegorna på byrån kunskapen som krävs för att koppla ihop de olika systemen för era kunders räkning – ja, då har ni ett rejält försprång.  

För att integrera annan smartness med ekonomisystemet är framtiden. 

Och just för att sammanbyggda system är en framgångsfaktor jobbar en del systemleverantörer redan idag aktivt med att förenkla för konsulter att skapa egna ekosystem. För dig som är byråkonsult och har koll på kundernas branschspecifika behov innebär det att mycket av jobbet redan är gjort. 

För byrån innebär det också en möjlighet att bredda sitt erbjudande och locka nya kunder med andra och mer specifika behov. Men efterfrågan på redovisningskonsulter som har koll på alla system som deras kunder behöver och hur de hänger ihop med all annan smartness på marknaden, växer betydligt snabbare än utbudet just nu. Så hur ska jag som jobbar på eller driver en redovisningsbyrå tänka? 

Här kommer våra 5 viktigaste tips: 

  1. Välj ett ekonomisystem som är lätt att bygga på och ihop med andra system. Välj en leverantör som gärna delar med sig av sin data via öppna api:er – och som har många integrationer kopplade till sig 
  2. Ha en långsiktig plan för såväl rekrytering som kompetensutveckling. Nästa gång du ska rekrytera kanske du ska ha siktet inställt på en teknikninja. Om det redan finns en sådan på byrån, se till att hen delar med sig av sin kunskap till kollegorna. 
  3. Skapa en atmosfär på byrån med högt till tak där alla vill och vågar testa nya saker. Som en ny teknisk lösning, ett nytt arbetssätt eller varför inte att koppla ihop en app som kunden använder med ekonomisystemet? 
  4. Ta hjälp av andra. Marknaden för mellanhänder – systemkunniga byråkonsulter som nischat sig mot att hjälpa andra byråer med deras system – växer så det knakar. 
  5. Återkoppla till dina leverantörer. De som utvecklar ditt ekonomisystem behöver känna till dina behov. De kan också hjälpa till med hur du ska göra för att koppla ihop ekonomisystemet med annan smartness på bästa sätt.
  • Hjälp dina kunder att koppla ihop sina system och dra samtidigt själv nytta av Fortnox ekosystem av smarta integrationer.

Missa inget!

Med Balans nyhetsbrev får du varannan vecka det senaste från revisions- och rådgivningsbranschen.

Du behöver godkänna cookiepolicyn för att kunna se formuläret.

utgiven av

Ansvarig utgivare