Publishing priset badge
Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
Yrkesvardag

2022.11.30

Ser värdet i gemenskapen

Redovisning och revision med människor du känner. Det är kärnan i verksamheten för den norrländska byrån Value & Friends. Byrån tar sig an ­utmaningen att vara digital – utan att förlora den lokala känslan.

text:

Anna Widd

foto:

Patrick Degerman

På Value & Friends huvudkontor i Skellefteå sitter för tillfället 33 medarbetare inom redovisning, lön, bokslut och affärsplanering. I de här ­lokalerna, lättillgängligt nära E4:an har byrån funnits sedan 2019. 

Katrin Johansson trivs som kontorschef.

– Vi har världens trevligaste kontor och det är ­fantastiska lokaler. Alla som kommer in hit, både ­kunder och nya medarbetare säger ”Åååh vilka fina ­lokaler ni har”, berättar den relativt nya kontorschefen Katrin Johansson. Hon har jobbat på byrån sedan 2017, först som lönekonsult innan hon tog över rollen som kontorschef på Skellefteåkontoret. 

Här är alla måna om den så kallade ”Value-andan” – att vara liten och personlig, men stor på samma gång. 

Personalvård är viktigt på Value & Friends där alla ska känna sig sedda.

– Måendet hos vår personal är jätteviktigt. ­Branschens baksida är att många jobbar mycket och vårt mål är att våra medarbetare ska hitta en balans. Vi är också väldigt måna om gemenskapen här och värnar om de små sakerna som att fika tillsammans varje morgon. För att behålla den ”lilla” känslan har vi också delat upp oss i mindre team med en teamledare som har ett extra ansvar för sin grupp när det kommer till bland annat arbetsbelastning, att lyfta frågor eller att bara se alla i ögonen. Det kan låta enkelt, men vi vill att alla på byrån ska känna sig sedda. Det är viktigt, ­berättar Katrin Johansson. 

Och den vänskapliga känslan gäller inte bara ­medarbetarna – även kunderna ska känna sig som ­byråns vänner. 

VD:n Anna-Carin Jonsson.

– Du behöver inte komma hit i finskjortan, utan till oss får du komma som du är, säger Anna-Carin ­Jonsson, byråns VD. 

Byrån Value & Friends grundades år 1984, då med namnet Revisorsgruppen. 2017 bytte man namn till Value & Friends för att spegla verksamheten bättre. Vid årsskiftet 2022 genomgick byrån en stor förändring. Då knoppades de tidigare ägarna, revisorerna, av till ett eget bolag och byrån anslöt sig till Freedom Group. Det innebär att byrån i dag tillhör ett nätverk med ­flera byråer i Sverige, samtidigt som företaget fortsätter driva den egna verksamheten under eget varumärke. Bakgrunden till beslutet var att kunna hänga med i den digitala utvecklingen. 

– Vi stod inför ett vägskäl där vi var tvungna att bestämma om vi skulle driva den digitala utvecklingen själva eller ta hjälp. Och vi valde då att gå in i denna konstellation för att kunna vara med och driva ­utvecklingen. I dag kan vi utöver de digitala ­lösningar vi haft sedan tidigare också erbjuda programvara som hjälper oss att jobba med våra digitala processer, ­berättar ­Anna-Carin Jonsson, som tog över VD-rollen i samband med förändringen. 

Kunderna ska känna sig välkomna.

Att bevara den lokala förankringen är något som värdesätts högt på byrån och som de anställda arbetar för att inte tappa.  

– Vi vill fortsätta vara ett kontor och riktiga personer, inte något abstrakt. Vi ser digitala lösningar som ett stöd som ger oss ett effektivare flöde i det som inte ­kräver personlig kontakt. De digitala ­lösningarna ger oss i stället ännu med tid för att finnas där för våra ­kunder och satsa på det personliga mötet. Det är ­viktigt för oss, säger Anna-Carin Jonsson. 

En annan stor utmaning är att hitta personal med rätt kompetens. Etableringen av Northvolt-fabriken i området har inte gjort saken ­lättare. 

– Skellefteå är en expansiv ort och det är inte så lätt, man drar i personalen. Vi behöver ny arbetskraft till området för att täcka behovet här. Det vi har i åtanke är att alltid sträva efter att vara en så attraktiv arbetsplats så att man vill jobba hos oss, säger Anna-Carin Jonsson.

 

Så hänger du med på ­digitaliseringsresan

  1. Informera. Berätta för kunden om de digitala verktyg som finns (appar, e-faktura).
  2. Förklara. Förklara för kunden om fördelarna med att bli digitala.
  3. Utmana. Utmana ­kunderna till att bryta ­invanda ­rutiner.

Så löser vi ekvationen

Kunderna

Består främst av ägarledda företag och några börsledda. Kunderna är mestadels lokala, men finns också i hela Sverige. 

Medarbetarna

Närmare 50 anställda varav 33 i Skellefteå. Har kontor i Umeå, Vindeln, Lycksele och Åsele.

Nätverket

Är sedan 2022 uppköpta av bolaget Freedom Group AB. Företaget har friheten att vara sitt eget, med stöd från ett nätverk av andra byråer. 

Utmaningarna

Att hitta personal med rätt kompetens. 

Framtidsvision

Att hjälpa kunderna att bli lönsammast och bäst på det de gör. ”Det är tufft, men en vision ska vara tuff”. 

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare