Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Karriär

2020.12.15

Revisorsprovet i januari – så kommer det gå till

7–8 januari 2021 ska det inställda revisorsprovet från november genomföras i en mängd olika lokaler fördelat på nio städer. Balans har alla detaljer.

text:

Sofia Hadjipetri Glantz

Efter en turbulent vecka kring revisorsprovet i november meddelade Revisorsinspektionen (RI) slutligen att revisorsexamen som skulle ha hållits 23–24 november inte ställs in, utan i stället. Med hjälp av FAR och de sju största byråerna gick det att hitta en lösning som inte strider mot Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer.

Nu har fler detaljer framkommit. 218 av de 239 personer som var anmälda till tentamen i november har meddelat att de ska skriva provet i januari, och de kommer att spridas ut i cirka fyrtio lokaler fördelade på nio orter; Stockholm, Göteborg, Malmö, Jönköping, Uppsala, Sundsvall, Luleå, Västerås och Örebro. Sexton personer har valt att skriva provet våren 2021 och fem har återtagit sin anmälan.

− På en vecka svängde det. Från att det inte gick att genomföra revisorsprovet, till att RI tillsammans med oss och branschen kom överens om hur man kan genomföra examen på bästa och mest säkra sättet. Det är en otrolig kraftsamling, säger Therese Andersson, Affärsområdeschef Medlem på FAR.

Therese Andersson.  Foto: Therese Asplund

Storbyråerna, Big 7, står för lokaler samt tentamensvakter och även FAR-medarbetare kommer att finnas utspridda i landet. Tentamensvakterna ska så långt som det är möjligt inte vakta tentander från byrån där de själva är verksamma. Ambitionen är att det som mest ska vara åtta personer inklusive tentavakter i varje lokal och minst två meter mellan varje person.

Anmäler sig tentanden sjuk innan provet får den tillbaka ansökningsavgift alternativt att avgiften blir innestående till nästa provgång. Om personen i fråga inte avanmäler sig innan provet utan åker dit och blir avvisad för att denne uppvisar sjukdomssymptom återbetalas ingen avgift.

Om smittläget förvärras och myndigheternas restriktioner förändras kan beslutet om revisorsprovet behöva omprövas.

− Lösningen vi har kommit fram till bygger på att alla tar sitt ansvar. Har du som ska skriva provet symptom får du inte åka och skriva provet. Jag skulle vilja uppmana tentander att ha så lite kontakt med omgivningen som möjligt fram till provet för att minska risken för insjuknande. Orka hålla ut, säger Therese Andersson på FAR.

 

Läs mer om revisionsprovet:

Läs mer om coronakrisen:

Tidningen Balans följer utvecklingen av coronaviruset och hur den påverkar dig i din yrkesroll, och på  samlas alla artiklar från Balans, tidningen Resultat och andra relevanta källor.

Missa inget!

Med Balans nyhetsbrev får du varannan vecka det senaste från revisions- och rådgivningsbranschen.

Du behöver godkänna cookiepolicyn för att kunna se formuläret.

utgiven av

Ansvarig utgivare