Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
Foto: Getty Images
Yrkesvardag

2023.10.31

Ny majoritetsägare i Aspia

Under 2018 sålde PwC sin redovisningsverksamhet till IK Parters. Det blev starten för Aspia. Nu säljer majoritetsägaren IK Partners Aspia till det internationella investmentbolaget Vitruvian Partners.

text:

Eric Widegren

– Det här förändringen ger Aspia möjlighet att öka takten i vår fortsatta tillväxtresa. Vitruvian Partners har en bred expertis inom digitalisering, AI och automatisering. Det kommer att vara till stor nytta när vi utvecklar våra digitala plattformar. Vitruvian Partners kommer också att vara ett stöd i vår fortsatta internationella expandering. Aspia vill stärka närvaron i Norden och på sikt eventuellt även ta klivet ut på den globala marknaden, säger Ola Gunnarsson, VD på Aspia.

Riskkapitalets intåg i redovisningsbranschen tog fart under 2018, bland annat i form av IK Partners förvärv av PwC:s redovisningsverksamhet. Ola Gunnarsson ser positivt på utvecklingen.

– Det är en förändring som gynnar både branschen och näringslivet. Riskkapitalbolagen utmanar befintliga affärsmodeller och driver på tekniska skiften. Det är positivt för en bransch som i grunden är väldigt traditionell. Riskkapitalbolagen vitaliserar marknaden och sätter lite fart i våra frågor, säger han.

Omvärlden förändras samtidigt i snabb takt. Teknisk utveckling, hållbarhet och omfattande lagstiftning på flera olika områden ger nya förutsättningar. Ola Gunnarsson menar att det krävs stora investeringar för att hantera de ökade kraven.

– Aspia hade troligtvis inte kunnat genomföra en lika snabb tillväxtresa utan det stöd vi haft från IK Partners. Riskkapitalbolagen har en djup och bred kunskap om både branschen och vår verksamhet. De hjälper oss att utforma verklighetsförankrade planer och hitta innovativa vägar framåt.

Slutförandet av affären mellan IK Partners och Vitruvian Partners är föremål för myndighetsgodkännanden..

Läs även:

utgiven av

Ansvarig utgivare