Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
Karriär

2022.07.06

”Miljön inom skatt är otroligt internationell”

Omväxlingen, kollegorna och ­tempot är det bästa med jobbet som skatterådgivare. Och det gäller att hålla sig a jour – vilket vässar en ytterligare. Som skatte­rådgivare har du oftast en bakgrund och utbildning inom antingen juridik eller ekonomi. För Vladi Marica ­gäller det sistnämnda. 

text:

Sofia Hadjipetri Glantz

foto:

Jenny Leyman

Efter en MBA med inriktning ­human resources i USA – där han också jobbade som bilförsäljare – kom han så småningom tillbaka till Sverige och slutligen KPMG i Malmö 2015 i rollen som skatte­rådgivare. 2019 klarade han FAR:s ­auktorisationsprov.

– Att befinna sig i en miljö där det finns likasinnade och där vi hela tiden vill utvecklas är inspirerande. Det finns en mycket hög kompetens och stort intresse för skattefrågorna. Det är väldigt roligt.  

Att yrket är betydelsefullt märks inte minst inom välfärden, där ­skatter och arbetsgivaravgifter finansierar en stor del av levnads­sättet i Sverige konstaterar Vladi ­Marica. Att vara på tårna, hålla sig uppdaterad och hjälpa kunderna göra rätt är några av hans ­driv­krafter. 

Och det saknas inte utmaningar. 

– Det kommer nya lagar som sätter hela vårt sätt att arbeta på ända. Vilket är jättespännande. Sedan handlar vårt jobb om juridik och lagtolkning – vi har ofta många och långa diskussioner med våra motparter. Det blir vi bättre av.

Något Vladi Maricas håller högt i rollen som skatterådgivare är möjligheten att jobba över ­landsgränserna.

– Miljön inom skatt är otroligt ­internationell. Inte nog med att du får inblick i andra länders ­skatte­struktur, du får nya ­kollegor och lär ­känna olika kulturer. Det är inspirerande.

Han tvekar inte när det kommer till yrkets attraktivitet:

– Skatt är en levande form av juridik. Det är lätt att nischa sig. Vi går ännu mer mot rådgivning och lagtolkning, där vi verkligen får fundera och analysera. Det är också den delen som är roligast.

 

Karriärtips!

Håll dig uppdaterad, och kom ihåg: detta är ett maraton, inte sprint, försök att ­arbeta hållbart. 

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare