Publishing priset badge
Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
− I höstas hade vi en padelturnering med en skola som var väldigt uppskattad, säger Josefin Jonasson, som tror att sport och idrott kan vara ett sätt att nå ut till fler studenter.
Foto: Emelie Svensson
Karriär

2024.03.06

”Många tror att revision bara handlar om Excel”

Som studentansvarig på KPMG möter Josefin Jonasson många stereotypa uppfattningar om hur det är att vara revisor. Att revisorsyrket är så pass socialt är något som överraskat både henne själv och de studenter hon träffar.

text:

Kristina Israelsson

Josefin Jonasson, började som revisionsassistent på KPMG i Stockholm för ett år sedan. Hon kom i kontakt med KPMG för första gången när hon pluggade på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet där företaget ofta syntes på olika event och mässor.

−Jag var engagerad i Gadden som är en av Nordens största karriärmässor för studenter inom ekonomi och juridik. Det gav mig möjlighet att träffa och lära känna olika företag och jag tyckte alltid att det var väldigt roligt att förstå hur olika verksamheter fungerar och hänger ihop, säger Josefin Jonasson.

Själv fick hon upp ögonen för revision när hon pratade med vänner och bekanta som jobbade i branschen. De berättade om kontakten med kunderna, att de jobbade mycket i team och att man som revisor verkligen får en helhetsbild av olika verksamheter.

Om du jämför bilden du hade av revisorsyrket innan du började jobba och nu. Var det något som överraskade dig?

−Det som förvånade mig mest är nog hur socialt det faktiskt är att jobba med revision. Både kunderna och medarbetarna i teamet varierar beroende på uppdrag och det gör att man lär sig att samarbeta med många olika typer av människor.

Vad har de studenter du träffar för bild av branschen och revisorsyrket?

− En hel del av studenterna har fortfarande en ganska stereotyp bild av en revisor, att det är någon som jobbar mycket med Excel. Många har hört talas om revision, men vet inte riktigt vad det konkret innebär. De vanligaste frågorna handlar om hur en vanlig arbetsdag kan se ut och vilka karriärmöjligheter som finns. Sen är många väldigt medvetna och intresserade av miljö- och hållbarhetsfrågor och undrar över vad det finns för möjligheter inom det.

Just miljöfrågor är något som Josefin Jonasson själv brinner för och hon valde därför en utbildning där hon fick möjlighet att kombinera miljö och ekonomi.

−Med tanke på hur mycket som händer inom hållbarhetsområdet så kommer hållbarhet ingå som en allt större del i revisorns jobb. Det ger i sin tur nya möjligheter för branschen att bredda sig och nå ut till fler med olika specialistkompetenser, säger Josefin Jonasson.

Hur jobbar du som studentansvarig för att lyckas nå ut till fler?

−När jag och min kollega är ute på olika mässor och evenemang brukar vi passa på att prata med studentföreningarna för att få tips och inspiration på sådant som de tror lockar. Sen har vi ett nära samarbete och dialog med skolorna i närheten och även med övriga studentansvariga inom KPMG. I höstas hade vi en padelturnering med en skola som var väldigt uppskattad och nu i vår tänkte vi köra lite brännboll. Man pratar lite mer avslappnat samtidigt som man rör på sig och det har vi märkt att studenterna gillar.

Läs också:

Missa inget!

Med Balans nyhetsbrev får du varannan vecka det senaste från revisions- och rådgivningsbranschen.

Du behöver godkänna cookiepolicyn för att kunna se formuläret.

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare