Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
Foto: Getty Images
Yrkesvardag

2023.11.29

Julgåvor – tänk på det här!

Om ett år höjs det skattefria beloppet för julgåvor till anställda från 500 till 550 kronor. Julen 2023 bjuder dock inte på några nyheter när det gäller skattefria gåvor. Men det finns saker att tänka på.

text:

Björn Dickson

Julgåvor från arbetsgivaren är undantagna från förmånsskatt upp till ett värde av 500 kronor. Bra att veta är att kostnader för administration och transport av julgåvor inte räknas med i det totala värdet av gåvan.

– Men tänk på att de 500 kronorna ska vara gåvans marknadsvärde. Om arbetsgivaren har köpt gåvor till sina anställda med rabatt räknas gåvans högre värde och gåvan är inte längre skattefri, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Pia Blank Thörnroos, Skatteverket. Foto: Jeanette Andersson

Det kan till exempel handla om att arbetsgivaren har en affärskontakt som säljer delikatesser som i vanliga fall kostar 700 kronor. Arbetsgivaren får rabatt på 200 kronor och skänker gåvor i form av dessa delikatesser till sina anställda.

– Den gåvan är inte skattefri eftersom det är marknadsvärdet, 700 kronor, som räknas, säger Pia Blank Thörnroos.

Välgörenhet beskattas

Gåvor som lämnas i pengar är inte skattefria. Som pengar räknas också andra betalningsmedel som check, postväxel och presentkort som kan bytas mot pengar. Presentkort som inte kan bytas mot pengar kan däremot vara en skattefri gåva.

En del arbetsgivare väljer att skänka pengar till välgörande ändamål inför julen. Man kan göra det på begäran av den anställde, i stället för en julklapp. Men i så fall jämställs gåvan med kontanter och den ska därmed beskattas som lön.

Om möjligheten finns att i stället för att omsätta presentkortet i till exempel bestick eller en kofta väljer att utnyttja möjligheten att använda kortets värde till välgörenhet försvinner skatteförmånen.

– Det räknas som om jag hade tagit emot pengar och därför bli gåvan skattepliktig, säger Pia Blank Thörnroos.

Missa inget!

Med Balans nyhetsbrev får du varannan vecka det senaste från revisions- och rådgivningsbranschen.

Du behöver godkänna cookiepolicyn för att kunna se formuläret.

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare