Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
Foto: Getty Images
Karriär

2021.09.02

Trendspaning: Tech, rådgivning och riskanalys hett hos storbyråerna

En allt snabbare digitaliseringsresa leder till fortsatt sug efter teknisk kompetens. Men rekryteringsbehovet omfattar även duktiga affärsrådgivare och experter på riskanalys. Det visar Balans rundfrågning hos Sveriges största revisions- och rådgivningsbyråer.

text:

Sofia Hadjipetri Glantz

Tillsammans har Sveriges åtta största revisions- och rådgivningsbyråer anställt lite fler än 1 400 nya medarbetare som börjar nu till hösten, varav de flesta är nyutexaminerade, visar Balans enkät.

Allt fler av de tidigare medarbetarna på storbyråerna börjar dessutom sakta men säkert återvända till kontoren, även om det mest sannolikt aldrig kommer att bli en återgång till så som det var innan pandemin.

Kikar man vidare på svaren från Big 8-byråerna är analysen glasklar. Samtliga ger besked att de anställda framöver kommer att jobba flexibelt och efter hybridmodell.

Vad innebär då arton månaders pandemi och en accelererad digitaliseringskurva för anställning- och kompetensbehovet hos Big 8?

Techprofiler, affärsrådgivare och riskanalytiker

I kunde Balans visa en tydlig trendspaning: Techprofiler efterfrågades mer än någonsin tidigare hos storbyråerna. Detta gäller fortfarande, med tillägget att även riktigt duktiga affärsrådgivare och personer vassa på riskanalys står högt i kurs.

”För att kunna möta kundernas förväntningar ser vi ett ökat behov av IT/tech-kompetens. Vi ser även att vi kommer rekrytera fler seniora medarbetare och personer som är riktigt starka inom rådgivning.”, skriver Annica Hedmark, Head of People & Culture, på KPMG, till Balans.

PwC meddelar att de framgent kommer att rekrytera inom ”affärsrådgivning, skatterådgivning, cyber security, samt data analytics”. Men redan nu börjar ett gäng finansiella analytiker till affärsrådgivningen, samt ingenjörer och systemvetare med fokus på riskhantering.

Aspia berättar att de är på jakt efter specialister inom digitalisering med spetskompetens inom IT, EY svarar att de rekryterar allt fler ingenjörer, jurister och just systemvetare, medan BDO nämner att en IT-strateg är på väg in, samt en ny rekrytering som kommer att utveckla rådgivning kring hållbart företagande.

”Vi kommer att anställa och utbilda fler specialister och har behov av både juniora och seniora medarbetare som vill vara med och driva fortsatt utveckling av vår digitala leverans och bygga nära kundrelationer i rollen som rådgivare”, skriver BDO:s HR-chef Daniel Wetterling till Balans.

 

utgiven av

Ansvarig utgivare