Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
"Det har funkat jättebra med en platt organisation. Vi är fyra erfarna specialister med olika styrkor."
Karriär

2022.03.31

Tillit är grunden

Inkluderande och transparent – så ska en bra ledare vara. Dessutom ska du både kunna leverera och ifrågasätta internt. Det säger ägarduon bakom skattebyrån Censio Tax.

text:

Sofia Hadjipetri Glantz

foto:

Christian Gustavsson

Madeleine Thörning bor i Linköping och Erik Koponen har sin bas utanför Trelleborg. Men det är i Stockholm vi sammanstrålar, på Censio Tax kontor på Sankt Eriksgatan.

Det var också i Stockholm ägarna först träffades, när de var kollegor på PwC. I dag arbetar de som oberoende skatterådgivare med fokus på internprissättning och driver Censio Tax tillsammans. I gruppen finns ytterligare två anställda skattespecialister.

– Som mindre och specialiserad byrå är vår flexibilitet en konkurrensfördel. Vi är i grunden internprissättningsspecialister som också gillar det kringliggande entreprenöriella arbetet. Det är en stor frihet att gå ut på marknaden och leta efter de bästa lösningarna för byrån, medarbetarna och våra kunder.

Madeleine Thörning. Foto: Christian Gustavsson

Det framhåller grundaren Madeleine Thörning, som startade byrån 2018.

Erik Koponen, Auktoriserad Skatterådgivare FAR, anslöt året därpå.

Att som byråledare försöka hitta de bästa avtalen, komma fram till vilket globalt nätverk som passar bäst, och att fortsätta hålla kontakten med andra upparbetade nätverk − även under pandemin − har varit lika delar utmanande som roligt, menar Erik Koponen.

– En bra ledare ska vara inkluderande och transparent. Alla ska åt samma håll. Sedan måste vi enas om vad alla ska göra, lita på varandra och ha högt i tak. Det låter klyschigt men är viktigt. Och vi måste vågar ställa krav på varandra. Man ska både leverera och kunna ifrågasätta internt, säger han.

Vad är viktigt för oss? Vad vill vi ha? Hur ska verksamheten ledas och hur involverar vi medarbetarna? Frågorna har stötts och blötts av ägarduon.

Erik Koponen. Foto: Christian Gustavsson.

– När vi inledde vårt samarbete och planerade att expandera var vi nya i rollen som bolagsbyggare. Vi har inte tagit något för givet utan arbetat oss fram till vad vi önskar åstadkomma med vårt ledarskap, säger Madeleine Thörning.

– Vi är väldigt synkade i hur vi ska ta oss framåt som byrå. Men så hade det inte varit om vi inte haft våra många och långa diskussioner. Man måste vara aktiv i skapandet av den företagskultur man vill ha.

Organisationen på Censio Tax är platt, alla kallar sig för Transfer Pricing Specialist. Det är alltid en av de fyra som driver projekt mot kund, och någon av de andra som tar rollen som granskare. Helt enkelt den person som är bäst på den typen av spetskunskap och skatterådgivning som krävs för projektet.

Kollegor med samma titel: Transfer Pricing Specialist.

På byrån finns även Emiliha Ferrão, Auktoriserad Skatterådgivare FAR, med en förkärlek för juridik och avtal, samt Charlotte Österbom, med bland annat lång erfarenhet av internprissättning från Skatteverket.

– Det har funkat jättebra med en platt organisation. Vi är fyra erfarna specialister med olika styrkor. Nu söker vi juniorer och de kommer att behöva mer handledning. Det blir en rolig utmaning, säger Madeleine Thörning.

Sedan start har ägarduon haft siktet inställt på både nuläge och framtid. Det saknas inte sessioner där de ”drömmer stort”, säger Madeleine Thörning, och får medhåll från partnerkollegan mittemot.

– Som entreprenörer och byråledare måste vi ha en positiv inställning och tro på det vi gör. Och vi tror stenhårt på vårt koncept, med genuin nyfikenhet och en vilja att förenkla för bolagen, understryker Erik Koponen.

Flexibilitet är en konkurrensfördel.

Så löser vi ekvationen

Kunder
Från de allra största bolagen till mindre och medelstora koncerner med utlandsverksamhet. Tar även interim-/inhouse-uppdrag. De flesta nya kunderna kommer in via rekommendation.

Medarbetare
Totalt fyra skattespecialister med fokus på internprissättning. Två är Auktoriserade Skatterådgivare FAR. Målet är att samtliga ska vara auktoriserade 2022.

Nätverk
Bytte namn våren 2021, från Thorning Koponen Consulting till Censio Tax. I samband med det blev byrån medlem i det ledande globala internprissättningsnätverket Quantera Global.

Framtid
Vill växa med en till två medarbetare 2022 med kompetens inom internprissättning. Sneglar mot att öppna kontor i Köpenhamn. Flexibilitet är A och O, byrån vill hitta rätt medarbetare i hela landet. Finns även funderingar på coworking (kontorshotell) på flera orter.

3 tips för byråledning

  1. Transparens. Det skapar delaktighet i bolaget, gemensamt driv och är bra för framtidsutsikterna då alla jobbar åt samma håll.
  2. Vara inlyssnande. Både gentemot kunderna och internt för att förstå drivkrafterna och utmaningarna.
  3.  Inställning. Att arbeta tillsammans är kul – delad glädje är mer än dubbel glädje.
Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare