Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Yrkesvardag

2022.03.04

Svårare att fixa till rättelser i lönesystemet

Numera får Skatteverket månadsvisa kontrolluppgifter om lön och pension - att jämföra med tidigare då uppgifterna kom årligen. "Det har blivit mer tidskrävande att rätta till fel. Å andra sidan är stresspåslaget inte lika stort vid årsskiftet", säger Linda Andegren på Guide Revision.

text:

Sofia Hadjipetri Glantz

För inkomståret 2021 har Skatteverket fått in 120 miljoner uppgifter om bland annat lön, pension och andra ersättningar, skriver myndigheten på webben.

Sedan några år tillbaka skickar arbetsgivare och olika myndigheter kontrolluppgifter till Skatteverket på månadsbasis, i stället för att redovisa siffrorna i ett sjok varje år.

För den som ska deklarera går det att logga in redan nu på Skatteverkets webb och kontrollera att uppgifterna stämmer. Om en kontroll- eller inkomstuppgift saknas eller inte är korrekt ska den som borde ha lämnat in rätt uppgifter kontaktas.

Linda Andegren. Foto: Privat

Linda Andegren är Auktoriserad Lönekonsult FAR och ansvarig för lönegruppen på Guide Revision. Hon menar att det numera är svårare att rätta till fel som uppstått.

– Det har blivit en mer tidskrävande hantering för oss lönekonsulter att göra vissa rättelser i lönesystemet när kontrolluppgifterna lämnas in till Skatteverket varje månad i stället för en gång om året, säger hon till Balans. Det innebär också att den anställde i de flesta fall inte kan få tillbaka felaktigt avdragen skatt under det löpande året, utan måste vänta på att den regleras via inkomstdeklarationen. Men, bra interna rutiner och kontroller leder till färre fel.

Att slippa den stora massan av årliga kontrolluppgifter har däremot gjort vardagen som lönekonsult mer hanterbar, fortsätter hon.

– Stresspåslaget runt årsskiftet blir inte lika högt. Det är jätteskönt att sköta allt löpande varje månad. På det viset har förändringen flutit på bra, säger Linda Andegren.

Den som vill ha sin deklaration både digitalt och så tidigt som möjligt behöver skaffa digital brevlåda för myndighetspost – och för den som hann med det senast 24 februari kommer deklarationen digitalt mellan 2–7 mars.

E-tjänsten för deklarationen öppnar 15 mars. Sista dagen att deklarera är 2 maj.

 

Mer för dig som är lönekonsult:

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare