Publishing priset badge
Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
Karriär

2023.06.12

Så blev Fredrik näst yngsta revisorn

Fredrik Blomqvist på KPMG i Malmö, blev i februari den näst yngsta någonsin i Sverige att klara revisorsprovet och bli auktoriserad revisor.

text:

Dan Håfström

Hur kom det sig att du gjorde provet redan som 25-åring?

– På något sätt föll det sig naturligt för mig. Jag började på KPMG som 22-åring och hade jobbat i tre år när jag började fundera på att skriva provet. Eftersom min chef tyckte att jag var redo kändes det rätt att köra på. Sen blev det faktiskt en liten drivkraft i sig att klara provet som en av de yngsta någonsin.  

Hur förberedde du dig för provet?

– Jag visste ju att det är ett väldigt omfattande och svårt prov så jag förstod att jag behövde en ordentlig plan. Jag bestämde mig i slutet av sommaren förra året för att skriva provet i november. Under tiden fram till provet hann jag få in en veckas FAR-kurs i Stockholm, några kursdagar här i Malmö och sen pluggade jag själv varje fredag och söndag. På KPMG får vi utöver kurstillfällen en veckas pluggtid. Dessutom tog jag cirka en och en halv vecka av min semester för att plugga.   

Hur kändes det när du skrev själva provet?

Jag åkte upp till Stockholm dagen innan och på morgonen för provet var jag väldigt spänd och nervös, kunde knappt äta någon frukost. Sedan när jag väl satt där och hade blivit klar med första frågan så försvann nervositeten. Det flöt på bra och jag blev klar med en timme av provtiden till godo. Den enda dramatiken kom under den andra provdagen då jag missförstod en av frågorna. Som tur var upptäckte jag misstaget och hade tid att gå tillbaka och skriva ett nytt svar.  

Hur kändes det att klara provet och bli auktoriserad revisor, som den näst yngsta någonsin?

– Det var oerhört skönt att få resultatet. Efter att ha hållit på så länge med pluggandet värdesätter man det på ett annat sätt. Sen efter några dagar när det väl sjunkit in kanske det uppstod en viss tomhet. Jag hade varit inriktad på provet under så lång tid, så när jag väl klarat det började jag tänka: Jaha, vad händer nu då? Vad är nästa steg? 

Vilka reaktioner fick du från kollegorna på KPMG i Malmö?

– Alla var glada och gratulerade mig. Många tyckte att det var en bedrift att klara provet fast jag bara var 25 år och endast hade jobbat i tre år. En kollega på Revision berättade att det tog åtta år för honom samt att han inte klarat det på första försöket. Ibland när jag möter nya kollegor och det framkommer att jag är auktoriserad revisor kan det hända att de ser lite undrande ut, som att de inte får ihop mig och titeln riktigt.  

Vad har auktorisationen inneburit vad det gäller dina arbetsuppgifter?

– Mycket är sig likt, jag ingår fortfarande i många av de team som jag jobbade med före auktorisationen, men eftersom jag nu har rätt att själv vara påskrivande revisor har jag en helt annan möjlighet att bygga upp ett eget nätverk med egna kunder.  

Branschens och storbyråernas hierarkiska struktur debatteras ibland. Hur känner du inför karriärtrappan? 

– Jag tycker det är väldigt skönt med tydligheten. Till exempel att man har kollegor som jobbat lite längre och som blir ens förebilder genom att man kan följa deras väg i olika roller och med växande ansvar. Min känsla är att jag har stor frihet under ansvar.  

Vad siktar du på framöver vad gäller yrkeskarriären?

– Till att börja med att fortsätta utvecklas inom revision och lära mig mer om mitt område som är ägarledda bolag. Jag vill också fortsätta bygga upp mitt nätverk av kontakter och kunder. Längre fram skulle jag kunna tänka mig att bli partner. 

 

Läs mer

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare