Publishing priset badge
Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
Foto: Getty Images
Karriär

2021.09.21

Nyexade ekonomer populära på arbetsmarknaden

Ekonomer som precis tagit examen har lätt att få jobb. Nära hälften får dessutom ett relevant arbete redan innan avslutade studier. Vanligt är att jobbet finns inom revision.

text:

Sofia Hadjipetri Glantz

Den som väljer att utbilda sig till ekonom får snabbt anställning, dessutom har jobbet en tydlig relevans för utbildningen. Det visar Akavias enkätundersökning bland ekonomer som tog examen under åren 2019–2020.

Att ekonomer är eftertraktade på arbetsmarknaden blir också påtagligt då närmare hälften (46 procent) svarar att de fick en relevant sysselsättning redan innan avslutade studier.

− Ekonomer får inte bara jobb direkt, merparten (75 procent) får dessutom fast anställning vilket särskiljer gruppen från många andra nyblivna akademiker. Vanliga branscher man arbetar inom är revision och bank, säger Felix Ulfenstedt, sakkunnig på Akavia, i ett pressmeddelande.

Det går också att göra lönemässig raketkarriär som ekonom. Undersökningen visar att den som kommer med löneanspråk vid anställningstillfället har 2 500 kronor mer i medellön jämfört med den som inte angav något.

− Ekonomutbildningen förblir ett säkert val för den som vill göra snabb karriär, kommenterar Abelone Tischbein-Madsen, teamleader för studentverksamheten på Akavia.

Abelone Tischbein-Madsen och Felix Ulfenstedt. Foto: Akavia

Resultat från undersökningen:

  1. 75 procent av de nyexaminerade ekonomerna har en tillsvidareanställning.
  2. 46 procent får jobb innan de avslutat sina studier.
  3. 27 procent fick sitt första jobb via kontakter.
  4. 57 procent angav inget löneanspråk vid anställningstillfället.
  5. Medellönen per månad för nyblivna ekonomer som angav löneanspråk var 30 808 kronor och 28 293 kronor för de som inte angav något löneanspråk vid anställningstillfället.
  6. Bara två av tio har haft praktik under utbildningen.
  7. Sju av tio som haft praktik under utbildningen upplever att den var ganska eller mycket viktig för att man skulle få sitt nuvarande arbete.


Läs mer

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare