Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Karriär

2022.09.12

Intresset att skriva revisorsexamen på topp

Rekordmånga vill ta examen för att bli auktoriserad revisor. Aldrig tidigare har så många ansökt om tillstånd att göra provet som i höst. Det meddelar Revisorsinspektionen.

text:

Björn Dickson

– Vi är överraskade och väldigt glada, säger avdelningschefen och sekreteraren för examensrådet på Revisorsinspektionen, Christer Petersson.

Revisorsinspektionen är regeringens expertmyndighet i frågor om revisorer och revision.

Höstens prov hålls i Stockholm den 28 och 29 november och antalet som har ansökt om att få delta ligger på topp. Det är 280 personer som har anmält sig. Det har aldrig varit så många som sökt om tillstånd att göra provet sedan nuvarande prov för revisorsexamen startade hösten 2013.

Den tidigare rekordnoteringen är från hösten 2019 då det var 232 som ansökte om tillstånd. Också för helåret 2022 är antalet ansökningar det största hittills. Sammanlagt, inklusive provet i våras, har 392 personer ansökt om tillstånd under 2022.

Tidigare var trenden dalande. Christer Petersson säger att det är oklart varför intresset nu ökar.

– Vi vet inte varför intresset är så stort just nu. Vi får hoppas att de som tar examen stannar i revisorsyrket. Det är inte ovanligt att auktoriserade revisorer går till jobb som bland annat controller och Chief Financial Officer efter en tid. Detta är en examen som fungerar som ett kvitto på kompetens, en kvalitetsstämpel, säger Christer Petersson.

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare