Publishing priset badge
Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
Foto: Getty Images
Debatt

2022.06.16

Höj ambitionen tillsammans med dina system­leverantörer

Att systemen tar över alltmer av redovisningskonsultens jobb har väckt en del oro. Men se det inte som ett hot. Tvärtom innebär det stora möjligheter för dig i din yrkesroll. Och i samverkan med systemleverantörerna kan vi som bransch bli en del av utvecklingen och bidra till en bättre kundupplevelse. Det skriver Hanna Montoya, Ludwig Grimlund och Per Willstedt.

text:

Hanna Montoya, Ludwig Grimlund & Per Willstedt

Vi är mitt i en omställningsprocess som för oss mot en mer automatiserad redovisning. Det ställer nya krav på oss redovisningskonsulter men även på systemen och branschen som helhet. Inte ens kunderna kommer undan.

Det har onekligen hänt en hel del när det gäller system- och programutbud och utvecklingen kommer sannolikt att accelerera de kommande fem åren, med nya lösningar och system. Det är hög tid att vi börjar fokusera på fördelarna med automatiseringen och de möjligheter den innebär för oss redovisningskonsulter.

För att säkerställa att kunderna får den hjälp och det stöd de behöver, utöver det som systemleverantörerna levererar, måste vi ta ett ordentligt kliv framåt när det kommer till digitalisering och automatisering.

Och det klivet måste tas nu. Inte i morgon, eller någon annan dag.

Mer tid åt värdeskapande tjänster

Det har pratats om att systemen kommer att ta över vår roll. Men kan det verkligen bli så?

Det snabba svaret är: Ja. Men, det glädjande budskapet är att det inte är så illa som det låter. Det är till och med välkommet!

Arbetsuppgifter som är repetitiva och mindre utvecklande för oss konsulter kommer vi fortsätta att lämna över till systemen. Det gör det möjligt för oss att använda vår kunskap och vår erfarenhet till annat, som är värdeskapande för våra kunder.

Tänk er en automatiserad bokföring i kombination med en redovisningskonsult som kan analysera siffror, nyckeltal och komma med insikter som inte bara hjälper kunden att följa lagar och regler utan även att ta sin verksamhet till nya nivåer.

I denna framtid kommer vi redovisningskonsulter få möjlighet att utvecklas ännu snabbare än vad vi gör i dag. Visst låter det som ett drömscenario?

Stora vinster med ett samarbete med systemleverantörerna

Vi tror att vi vinner på ett nära samarbete med systemleverantörerna då de behöver oss för att lyckas i sin leverans.

Parallellt med att systemleverantörerna förenklar systemen behöver vi med vår erfarenhet, kunskap och vårt kritiska tänkande, ta rollen som analytiker och rådgivare för att minimera eventuella felaktigheter och omvandla den redovisningsdata som systemen skapar till data som kunderna förstår och kan agera utifrån.

Förr var det svårare för kunden att bokföra själv men i dag är det något enklare då systemen hjälper till.

Men, AI och automatiserad bokföring innebär definitivt inte att vi redovisningskonsulter inte kommer att behövas. Tvärtom tror vi att behovet av att ha en person att bolla viktiga frågor med – och som kan förklara vad siffrorna innebär så att kunden kan fatta välgrundade beslut – kommer att vara fortsatt stort.

Tillsammans kan vi öka kraven på systemen

Vi har ett jobb att göra och det är att se till att programleverantörerna utvecklar systemen även utifrån de behov och krav vi redovisningskonsulter och byråer har. Detta för att vi tillsammans ska kunna skapa ännu större värde för alla i branschen; kunder, leverantörer och medarbetare.

Var aktiv i ditt samarbete och ställ krav!

Tillsammans kan vi öka kraven på systemen och på så sätt skapa ännu större värde för våra kunder och en ännu roligare och utvecklande vardag för oss själva i vår konsultroll.

Vi tycker oss kunna se ett skifte i attityder hos både programtillverkare och byråer, där båda parter har insett att samverkan ger en bättre kundupplevelse. Först då kan systemen nå sin fulla potential och konsulten skapa ett arbetsflöde och processer som frigör tid för mer dialog och ett framåtlutat förhållningssätt gentemot kunden.

Så släng oron över bord och fokusera på möjligheterna med en mer automatiserad redovisning. Och genom samverkan med systemleverantörerna kan vi aktivt leda denna utveckling framåt – för branschens, konsultens och företagens bästa.

Det här är en debatt på Balans. Åsikter och synpunkter som framförs är författarens egna.

!

Delta i debatten!

Ring 08 506 112 49 eller skicka ett mejl till .

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare