Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
Susanna Palling Huusko, hållbarhetsansvarig EY Sverige.
Yrkesvardag

2023.06.14

Från bord till jord

På EY:s kontor i centrala Stockholm får medarbetare ta med sig påsar med jord hem. Det är matavfallet som komposterats och med tiden produceras jord som packas i påsar och delas ut.

text:

Nina Larsson

I lunchrummet samlas många av EY:s medarbetare varje dag för att äta sin lunch. Vid varje pentry går det att sortera soporna i plast, papper och övrigt. Men här finns även något unikt, en kompostmaskin som komposterar matavfallet, och med tiden bildas jord som packas i påsar och delas ut till medarbetarna. 

Susanna Palling Huusko, hållbarhetsansvarig på EY i Sverige berättar att initiativet med att dela ut jordpåsar till medarbetarna tagits väl emot, vilket visar sig genom att hyllan med jordpåsar ofta är tom.  

− Du får vara glad om det finns en påse kvar på hyllan, så populärt är det.  Det är verkligen roligt att det är så uppskattat, säger hon. 

Se till alla delar av verksamheten

Starten på resan mot en hållbar arbetsplats börjar med en grundlig genomgång av företagets miljöpåverkan och att sätta tydliga hållbarhetsmål för verksamheten. Att få med sig medarbetarna på resan är nyckeln för att lyckas, deras engagemang är drivkraften för att nå målet, poängterar Susanna Palling Huusko. 

Vanliga delar i företags hållbarhetsarbete är att sortera sopor och kompostera matavfall. Det gör även EY, men det gäller att se till alla delar i verksamheten. 

− Vi samlar in regnvatten på taket som används i toaletterna och på taket finns även bikupor. Genom att minska kontorsytan och ha sensorer på varje våningsplan för värme och ljus har vi mer än halverat vår energiförbrukning, säger Susanna Palling Huusko. 

Mät effekten av initiativen

Avslutningsvis mät effekten av initiativen och kommunicera det. Det är först då det går att få med hela organisationen på resan, enligt Susanna Palling Huusko. 

− Vi har antagit målet att bli klimatneutrala till 2025. För att nå målet har vi en koldioxidbudget där medarbetarna på ett väldigt tydligt sätt ser hur mycket utsläpp en affärsresa medför och hur det påverkar budgeten, säger hon. 

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare