Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
– När jag väljer arbetsplats funderar jag på vad som är viktigast för mig, säger Johanna Blom som återvänt till branschen och förnyat sin auktorisation.
Karriär

2024.04.19

Från biografkedjan till utmaning på ny byrå

Johanna Blom tog en paus från revisionsbranschen för att jobba inom världens största biografkoncern. Sedan ett par år är hon tillbaka som auktoriserad revisor och gruppchef på Grant Thornton. – Jag tror att vi kommer se fler personer återvända de närmaste åren. Branschen utvecklas hela tiden och frågor om långsiktig hållbarhet och livsbalans är en förutsättning i dag för att kunna behålla och attrahera nya medarbetare, säger hon.

text:

Sara Steinholtz Sparby

När Johanna Blom lämnade revisionsbranschen 2018 hade hon varit yrkesverksam i åtta år.

–  Jag började på PwC direkt efter examen från Stockholms universitet och trivdes jättebra, men kände där och då att det var dags att testa något annat.

Hon gillade att vara konsult och valde att starta eget. Strax därefter tog hon ett uppdrag som interimskonsult inom Odeon Cinemas Group som ägs av AMC, världens största biografkedja. Parallellt med det utbildade hon sig till coach och hade egna klienter.

– Jag var gruppchef i flera år på PwC och har alltid varit intresserad av coachning och hur det kan hjälpa både individer och grupper att nå sin fulla potential. Därför bestämde jag mig för att bli professionell coach.

Blev accounting-chef för norra Europa

När Johannas konsultkontrakt löpte ut blev hon erbjuden en anställning som Head of Accounting and Internal Control med ansvar för norra Europa. Möjligheten att ha en den typen av roll inom en stor internationell koncern beskriver hon som både utmanande och lärorik. Extra utmanande blev det när pandemin slog till, vilket drabbade biografbranschen hårt. Bland annat stängdes alla biografer under en längre tid.

– Vi ställdes inför helt nya frågor och behövde vara snabbfotade och flexibla. Det var tufft, men utvecklade mig både kompetensmässigt och som ledare.

”Jag hade min auktorisation tillbaka efter ungefär en månad, det var väldigt smidigt.”

Ansökte om förnyad auktorisation

Att återvända till revisionsbranschen var inte ett självklart val. Men längtan efter att jobba i en kundnära roll igen bidrog till att Johanna ändå sökte sig tillbaka. Eftersom hon hade jobbat ”på andra sidan” i över tre år fick hon ansöka om förnyad auktorisation hos Revisorsinspektionen.

– Jag hade fortsatt att jobba inom ekonomi och kunde skicka in ett anställningsintyg tillsammans med de nya ansökningshandlingarna. Jag hade min auktorisation tillbaka efter ungefär en månad, det var väldigt smidigt.

Värdesätter jämställdhet och hållbart arbetsliv

I dag är hon gruppchef på Grant Thornton i Stockholm, en arbetsplats hon valde bland annat utifrån deras arbete kring jämställdhet och ett hållbart arbetsliv.

– När jag väljer arbetsplats funderar jag på vad som är viktigast för mig. GT har ett tydligt fokus och en tydlig strategi som jag attraherades av. De är dessutom den revisionsbyrå som är branschbäst när det kommer till jämställdhet och de jobbar mycket med hållbart arbetsliv. I just de frågorna händer det mycket i hela branschen.

Hur var det att komma tillbaka till branschen och till en annan byrå?

– Det är såklart en utmaning att börja på en ny byrå, men framför allt är det fantastiskt kul att få möjlighet att kombinera ledarskap och kundarbete. För mig har det varit värdefullt att både ha erfarenhet från kundens och konsultens perspektiv. Jag har ju också hunnit jobba som coach, vilket varit en bra erfarenhet inte bara i min roll som gruppchef utan också i kundrelationen.

 

  • På far.se kan du läsa mer om hur du kan 

 

Läs också: 

 

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare