Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
– Jag är en nyfiken person och ville testa hur det var på ”andra sidan”, säger Martina Lindh, som tog en paus men sedan återvände till revisionsbranschen.
Karriär

2024.04.09

”EY vårdade relationen medan jag var borta”

Nyfikenhet och ett sug efter mer praktisk kunskap, gjorde att Martina Lindh tog en paus från rollen som Audit Senior på EY. Men efter knappt två år på Swedavia blev längtan tillbaka stor. "Jag insåg att jag saknade mycket som jag hade tagit för givet och EY var bra på att vårda relationen medan jag var borta", säger hon.

text:

Sara Steinholtz Sparby

Viljan att få bättre insikt i och förståelse för det finansiella systemet bidrog till att Martina Lindh hamnade inom revision från första början. Hon kom i kontakt med EY under flertalet studentevent när hon pluggade ekonomi vid Lunds universitet.

– Det finns så många möjligheter inom branschen, och särskilt när man som jag jobbar på en av de ledande revisionsbyråerna. Möjligheten att snabbt få komma ut till kund och att du kan rotera inom byrån, både nationellt och internationell lockade extra mycket när jag sökte mitt första jobb.

Från Malmö till Stockholm

Martina tog examen 2014 och började på EY:s Malmökontor. De första åren beskriver hon som roliga och utmanande. Hennes förväntningar på att byrån investerar i sina medarbetare och ger möjlighet till en brant utvecklingskurva, infriades snabbt. Likaså möjligheten till att byta kontor inom byrån.

Efter två år flyttade Martina till Stockholm och började på Stockholmskontoret som Audit Senior. Den perioden blev inte jättelång, ungefär åtta månader.

– Jag är en nyfiken person och ville testa hur det var på ”andra sidan”. Som revisorer får vi insyn i hur våra kunders processer och system fungerar och har krav på oss om att ha förståelse för de väsentliga transaktionsflödena och systemen. Vad jag däremot ville lära mig mer om var hur det kan fungera rent praktiskt i stora koncerner.

Provade rollen som controller

Martina sökte sig till Swedavia, där hon jobbade som Group Financial Controller i knappt två år.

– Jag hade ett antal krav på de koncerner jag sökte mig till. Swedavia redovisar enligt internationella redovisningsstandarder, IFRS. De stora börsnoterade bolag jag jobbade med på EY följer också IFRS och jag ville lära mig mer och få ett annat perspektiv på det.

”Jag tror att det är oerhört värdefullt för en arbetsgivare att vårda relationen till medarbetare som slutar”

EY kollade läget

Under tiden på Swedavia hade Martina kvar kontakten med sina tidigare kollegor. Bland annat eftersom EY var påskrivande revisor för bolaget.

– Det gjorde att jag hade en löpande, professionell kontakt med EY. Sen hade jag även andra kontaktytor med min tidigare arbetsgivare, som kollade läget då och då. Den kontakten var sen en viktig del i beslutet att återvända. Jag tror att det är oerhört värdefullt för en arbetsgivare att vårda relationen till medarbetare som slutar, om man har en förhoppning om att personen ska komma tillbaka.

Vad var det framför allt som fick det att vilja komma tillbaka?

– Jag trivdes och hade fantastiska kollegor på Swedavia, men insåg att EY hade mycket som jag tog för givet. Jag saknade bland annat utbildningen och utvecklingsmöjligheterna som är helt otroliga hos EY. Dessutom har du tillgång till ledande experter både i Sverige och globalt. Jag saknade också att få handleda. På EY blir du handledd av mer erfarna kollegor och får snabbt göra detsamma för de som är nyare. Det är tillfredsställande att lära ut och se hur andra växer, det gör även att man själv utvecklas.

Vad har du tagit med dig för erfarenheter från ”andra sidan”?

Precis som jag hoppades så har jag fått en mer praktisk förståelse för hur bokföringssystem, konsolideringssystem och olika processer fungerar på ett bolag. Jag har också fått nya perspektiv som gör att jag kan möta kunden på ett ännu bättre sätt.

I dag är Martina Lindh auktoriserad revisor och Audit Senior Manager på EY:s Stockholmskontor, men i sommar går flyttlasset tillbaka till Malmö och kontoret där allt började.

– Jag och min familj flyttar tillbaka till Skåne för att komma närmare familjen. Att göra en transfer tillbaka dit var en informell process, det är fantastiskt att det är så smidigt.

 

  • På far.se kan du läsa mer om hur du kan

 

Läs också:

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare