Publishing priset badge
Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
Karriär

2023.04.03

Drömmen blev verklighet för ukrainska Hanna Myronicheva

Att hitta ett jobb inom sin bransch i ett annat land, utan varken språkkunskaper eller lokal arbetslivserfarenhet är en utmaning. Men, för Hanna Myronicheva från Ukraina blev drömmen verklighet. Genom en rekryteringsdag på PwC förra året fick hon jobb som rådgivare inom företagets skatteverksamhet i Karlstad.

I slutet av november 2022 bjöd PwC i samarbete med branschkollegor och den ideella föreningen Beredskapslyftet in arbetssökande ekonomer och jurister från Ukraina till en rekryteringsdag. Åtta av de ukrainska talangerna som medverkade fick anställning, Hanna Myronicheva är en av dem.

Hanna Myronicheva

– Jag hörde om möjligheten från Ukrainian Professional Support Center och bestämde mig för att delta i rekryteringseventet på PwC. Bara att komma dit och äntligen få prata om och göra saker igen som brukade vara en del av mitt vanliga liv, det kändes som frisk luft, säger Hanna Myronicheva.

Fokus på svenska skattesystemet

Sedan januari i år arbetar hon som rådgivare inom PwC:s  skatteverksamhet I Karlstad, mer specifikt med fusioner och förvärv (M&A) och private equity-bolag. Hanna Myronicheva har tio års erfarenhet inom finansiell rapportering, men skatt är för henne ett nytt område och just nu fokuserar hon för fullt på att lära sig allt om det svenska skattesystemet.

– Jag försöker studera, lära mig så mycket jag bara kan och ställer många frågor. Sen läser jag svenska tre kvällar i veckan och min affärsengelska blir bättre hela tiden. Jag träffar så många fantastiska människor här, och det känns underbart att få ett normalt liv igen, säger Hanna Myronicheva och fortsätter:

– Det här jobbet är inte bara jobb för mig. Självklart ger det mig en möjlighet att leva ett normalt liv; att betala hyra, köpa kläder och annat, söka förskoleplats till min dotter, och till och med spara lite pengar för min osäkra framtid. Men, det ger mig också en känsla av att jag är värd något.

Många utmaningar

I början av jobbsökandet i Sverige förväntade sig Hanna Myronicheva som bäst ett jobb inom städbranschen eller något annat fysiskt arbete. Men, tack vare rekryteringsdagen på PwC fick hon möjligheten att arbeta inom den bransch där hon är utbildad och har lång erfarenhet av.

– Självklart innebär det här jobbet också många utmaningar. Jag behöver lära mig mycket, våga vara ambitiös, sätta upp mål som var orealistiska i mitt tidigare liv. Trots det är jag säker på att jag kommer att lyckas eftersom mitt team hjälper och stöttar mig så mycket. Jag är verkligen tacksam över den här möjligheten, säger Hanna Myronicheva.

Win-win slitet begrepp som säger allt

Kajsa Boqvist

Kajsa Boqvist, ansvarig för skatteverksamheten på PwC, och en av initiativtagarna till rekryteringseventet, är både stolt och glad över att kunna erbjuda några av många kompetenta arbetssökande ukrainare en anställning.

  Att få chansen till ett kvalificerat arbete i ett nytt hemland är en viktig faktor för integration och trygghet, både ekonomiskt och socialt. Därför känns det otroligt bra att kunna erbjuda relevanta tjänster för några av dessa kompententa och erfarna människor. “Win-win” är ett slitet begrepp, men det här handlar verkligen om det, säger Kajsa Boqvist.

Hon poängterar också att hon är väldigt imponerad av hur snabbt och effektivt Beredskapslyftet har agerat för att hjälpa företag och ukrainare i Sverige att hitta varandra.

– Det finns stor efterfrågan från svenska arbetsgivare, men det är i praktiken svårt för företagen och ukrainarna att hitta varandra. Vi har fler event på gång inom det här området framöver och jag hoppas att det kan inspirera andra till att göra något liknande, säger Kajsa Boqvist.

Läs mer:

utgiven av

Ansvarig utgivare