Publishing priset badge
Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
Foto: Getty Images
Yrkesvardag

2022.06.30

Digital inlämning – nu hyllas redovisnings­konsulterna

Tydlig ökning av digitalt inlämnade årsredovisningar. Nu hyllas redovisningskonsulterna som legat i framkant – och bidragit till uppgången.

text:

Sofia Hadjipetri Glantz

Fler än 100 000 digitalt inlämnade årsredovisningar mottogs av Bolagsverket perioden 1 januari- 31 maj 2022. Eller närmare bestämt 101 361 till antalet, vilket är drygt 39 procent av alla inlämnade årsredovisningar vid nämnda tidsintervall.

Förra året var antalet digitalt inlämnade årsredovisningar under samma tidsperiod 70 462. En rejäl uppgång hittills med andra ord.

Under de tre första veckorna i juni i år (1–21 juni) inkom ytterligare 23 744 årsredovisningar digitalt, enligt siffror från Bolagsverket som Balans tagit del av.

– Redovisningskonsulterna har gjort ett kanonjobb, säger Camilla Carlsson, auktoriserad redovisningskonsult på FAR.

Rätt i tiden

Nina Brede är verksamhetsutvecklare på enheten för digital tjänsteutveckling på Bolagsverket. I ett mejl till Balans skriver hon vad hon tror att det stora skuttet i statistiken kan bero på.

Nina Brede. Foto: Bolagsverket

– Många faktorer har tillsammans resulterat i ökad digital inlämning. Bland annat är det rätt i tiden, flera har upplevt att det verkligen är enkelt, smidigt och säkert att lämna in digitalt och att omedelbart få en kvittens. Att fler programvaror erbjuder denna möjlighet och att befintliga programvaror har tillfört ny och förbättrad funktionalitet bidrar också, svarar Nina Brede.

– Under pandemin har vi blivit mer digitala och det har troligen också gjort att fler har valt att lämna in årsredovisningen digitalt, i och med att det är möjligt, skriver hon vidare.

Även Camilla Carlsson på FAR pratar om effekterna av pandemin.

Camilla Carlsson. Foto: Christian Gustavsson

Eloge till konsulterna

Men framförallt vill hon hylla alla redovisningskonsulter som har gjort ett hästjobb och medverkat till den markanta ökningen.

– Redovisningskonsulterna ligger i framkant eftersom det finns bra programstöd, särskilt vad gäller årsredovisningarna som är upprättade enligt K2. Den möjligheten har funnits länge och konsulterna har fått in vanan, säger Camilla Carlsson och fortsätter:

– Nu hoppas jag att konsulterna kan komma igång med K3 – och att de kan känna en trygghet även i den processen.

Digital inlämning av årsredovisningen har varit möjligt sedan 2018 för aktiebolag som följer K2 och i vissa fall K3. Just nu utreds förslaget om ett obligatorium. Utredningen lämnar sitt betänkande i slutet av december 2022.

 

Mer om ämnet:


Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare