Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
Foto: Getty Images
Yrkesvardag

2021.09.08

Bankernas nya infrastruktur framskjuten till 2023

Ändrat datum för när bankerna kör igång den nya betalningsinfrastrukturen som ersätter Bankgirot. Hösten 2023 är den nya perioden att notera i kalendern.

text:

Sofia Hadjipetri Glantz

Den bakomliggande tekniken för bankgirobetalningar är på väg att bytas ut till en ny infrastruktur som lever upp till dagens krav, .

Implementeringen kommer att ske stegvis. Det var tidigare sagt att lanserasingen för kontoöverföringar, vilket berör lönekonsulter, skulle ske våren 2022.

Nu har det blivit uppskjutet. Nytt datum för när förändringarnas kommer att tas i bruk är i september 2023.

Lars-Åke Edenfeldt. Foto: Håkan Flank

– Det handlar om de legala tillstånd som P27 behöver. Att få tillstånden från Finansinspektionen tar längre tid än vad som var beräknat, säger Lars-Åke Edenfeldt, Business Change Manager på Svenska transformationsprogrammet.

Med P27 avses det nordiska clearinghuset, ett namn som syftar på 27 miljoner invånare i Norden vilka i sin tur kommer att beröras av det nya sättet att arbeta.

Även om förseningen lett till att olika aktörer, som leverantörer av lönesystem, har fått ytterligare tid för förberedelser, så är det viktigt att de utnyttjar tillfället och inte tappar tempo, förtydligar Lars-Åke Edenfeldt.

– Jag uppmanar dessa aktörer att fortsätta ha dialog med de olika bankerna och ser till att förbereda sig. Om man stannar av och skjuter detta på framtiden har man ingen som helst nytta av den extra tid man fått, säger han.

Läs mer om ämnet

Missa inget!

Med Balans nyhetsbrev får du varannan vecka det senaste från revisions- och rådgivningsbranschen.

Du behöver godkänna cookiepolicyn för att kunna se formuläret.

utgiven av

Ansvarig utgivare