Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
– Som medarbetare hos oss får man en väldig kompetensbredd i och med att alla får möjlighet att jobba med alla delar i revisionsprocessen, säger Annika Hansen Fernaeus, affärsområdeschef revision och auktoriserad revisor, på Allians Revision & Redovisning.
Karriär

2024.05.24

Allians har alltid Järvavecka

Majoriteten av medarbetarna på Allians Revision & Redovisnings kontor i Barkaby bor i området kring Järva och Järfälla. Byråns mål är att fortsätta växa och samtidigt behålla den familjära känslan.

text:

Kristina Israelsson

foto:

Christian Gustavsson

I en modern kontorsbyggnad mitt i expansiva Barkabystaden i nordvästra Stockholm har kombibyrån Allians Revision & Redovisning sin bas. Utsikten från det trivsamma lunchrummet på elfte våningen är hisnande. Till vänster syns hela Järvafältet och rakt fram skymtar de två tornen vid Norrtull. Av de totalt 45 medarbetarna sitter ungefär hälften här på kontoret i Barkaby och hälften på kontoret på Söder i Stockholm.

− Alla medarbetare har sin egen kontorsplats, men kan växla mellan kontoret på Söder och kontoret här i Barkaby beroende på vilket team och uppdrag man jobbar med för tillfället.  Vi har även ett kontor i Kiruna, men det är inte bemannat på heltid, berättar Annika Hansen Fernaeus, affärsområdeschef revision och auktoriserad revisor.

Kunderna finns över hela landet från Kiruna i norr till Malmö i söder och består av alltifrån småföretag till mindre börsbolag och alla möjliga branscher från mäklarbyråer till tillverkningsföretag.

Många medarbetare bor i området

Majoriteten av medarbetarna på kontoret i Barkaby bor i området kring Järva och Järfälla. En av dem är Ibou Robinson Traore som började som revisor på Allians i januari 2023 direkt efter sin examen på ekonomiprogrammet vid Uppsala universitet. Första gången han kom i kontakt med Allians var på ett av de studentevent som byrån bjuder in till årligen.

− Jag har länge haft ett stort intresse för aktier och genom det kom jag redan som tonåring i kontakt med årsredovisningar och redovisning generellt. På eventet träffade jag en av mina nuvarande kollegor som kan väldigt mycket om transaktionsrådgivning och jag tyckte att det lät spännande att få jobba med det. Sen fick jag ett väldigt bra intryck av Allians som byrå och alla som jobbar här. Det kändes helt enkelt rätt från början, säger Ibou Robinson Traore.

Ibou Robinson Traore kom i kontakt med ekonomi genom sitt tidiga intresse för aktier.

Det som han tycker utmärker Allians och som också gör att han trivs så bra är det öppna klimatet. En annan sak är bredden hos medarbetarna både vad gäller ålder, bakgrund och kompetens.

− Här finns en öppenhet och prestigelöshet som gör att jag som lite mer junior medarbetare inte tvekar att fråga mina mer seniora kollegor om råd när jag undrar något. I och med att vi alla jobbar med varandra blir det mindre polariserat på kontoret och jag känner att jag kan vara mig själv. Jag har flera kompisar som jobbar på andra byråer och har förstått att det tyvärr inte är en sådan vanlig känsla i den här branschen, säger Ibou Robinson Traore.

Lägger undan titlarna

Annika Hansen Fernaeus har jobbat på Allians i nio år och menar att en av nycklarna till den familjära känslan på byrån är att man sätter laget före jaget och samtidigt månar om att varje medarbetare ska få växa och utvecklas.

– Jag är så otroligt stolt över den kunskap som finns här på Allians. Många tror att man måste gå till en större byrå för att få det. Men som medarbetare hos oss får man en väldig kompetensbredd i och med att alla får möjlighet att jobba med alla delar i revisionsprocessen och inte bara specialisera sig på en viss del, säger hon och fortsätter:

– Här finns inte heller några titlar utan antingen är man revisor eller auktoriserad revisor. Sen jobbar vi i team där man ibland har rollen som revisionsansvarig och ibland revisionsmedarbetare. Vi pratar inte heller om dina kunder och mina kunder utan om våra kunder. Så det finns inget behov av några vassa armbågar för att komma först eller att man låter bli att hjälpa en kollega för att värna om sin egen utveckling.

”Ett långsiktigt byggande som först och främst handlar om att få fler unga att få upp ögonen för att plugga ekonomi.”

Första gången på Järvaveckan

I år medverkade Allians för allra första gången på Järvaveckan som ägde rum på Spånga IP den 29 maj–1 juni. Eftersom många av medarbetarna själva bor eller är uppväxta i Järvaområdet kändes det som ett naturligt steg att medverka under veckan, förklarar Annika Hansen Fernaeus.

− Vi vill visa på alla de möjligheter revisions- och redovisningsyrket erbjuder för att på sikt få fler unga talanger att börja jobba inom branschen. Jag tänker att det är ett långsiktigt byggande som först och främst handlar om att få fler unga här i området att få upp ögonen för att plugga ekonomi. Har vi tur så väljer de sedan att börja jobba inom vår bransch.

Simon Eklund, Ibou Robinson Traore och Annika Hansen Fernaeus.

Mångfald genomsyrar företagskulturen

Hon poängterar dock att mångfald och inkludering inte är en form av sidoprojekt som Allians medvetet jobbar med, utan något som naturligt genomsyrar hela företagskulturen. Något som byrån däremot jobbar aktivt och strukturerat med är att underhålla den familjära känslan. Fyra gånger om året samlas alla medarbetare för att tillsammans diskutera och komma med förslag på hur man ska stärka vi-känslan och se till att medarbetarna trivs på jobbet.

− Det kan handla om små saker i vardagen som att vi alltid fikar och äter lunch tillsammans. Förra året föreslog någon att vi skulle köpa in tevespel till kontoren för att ta en paus under arbetsdagen, spela tillsammans och fokusera på något helt annat. Vi köpte ett Playstation 5 med Fifa-spel till kontoret på Söder och ett Nintendo med Mario Cart-spel hit.

− Så nu förstår du den riktiga anledningen till att vi som jobbar här i Barkaby gärna åker över till kontoret på Söder ibland, säger Ibou Robinson Traore med ett leende.

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare