Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Karriär

2022.06.17

6 vinnartips – så blir ni Årets framtidsbyrå

Gemensam kämpaglöd, starka värden och en ständig vilja att utvecklas. Det kännetecknar en modern framtidsbyrå enligt Henrik Ahnkron, VD på Årets framtidsbyrå 2021 WeAudit.

text:

Sofia Hadjipetri Glantz

När WeAudit utropades som vinnare till FAR-priset förra året utbröt ett glädjevrål hos medarbetarna över videolänk.

Dels var det andra gången de var nominerade. Dels hade de sett sig själva som framtidsbyrå länge.

Det är också något som Henrik Ahnkron, auktoriserad revisor och VD på WeAudit, framhåller är ett vinnarkoncept. Byrån måste ha starka värden att gå efter, envishet och nyfikenhet. Att vilja utvecklas är ett måste.

Glada vinnare. Foto: Privat

Hade bestämt sig

– Vi hade bestämt oss för att vara en framtidsbyrå och började jobba mot det, säger han till Balans. Vi ville öka lönsamheten genom effektivisering, inte genom att tidrapportera oinspirerande timmar.  Det krävs ett mindset där man samtidigt funderar på kundarbetet – och på att utveckla byråns medarbetare och processer och verktyg.

Det går inte heller att vara en framtidsbyrå och vifta bort hållbarhet, framhåller Henrik Ahnkron.

Henrik Ahnkron. Foto: Privat

– Vi hade sedan tidigare flera policies kopplade till hållbarhet, men bestämde oss för att ta ett helhetsgrepp och börja hållbarhetsrapportera arbetet. Vi började också systematiskt ta upp hållbarhetsfrågor med våra kunder.

Första gången WeAudit fyllde i var två år innan de utropades som segrare.

Grundlig analys nyckeln

Inför första nomineringen gjorde de en analys utifrån FAR:s framtidstest och började bocka av förbättringspotentialen. När de nominerades berättade de för juryn om alla planer, som var grundade i strategin.

Då vann de inte. Bättre gick det senare.

– Andra gången vi tävlade hade vi bockat av det mesta. Vi kände oss verkligen som en framtidsbyrå. Och då ansökte vi på nytt. Juryn var imponerad över att vi hade hunnit genomföra så många olika delar och hade gått från olönsamma till lönsamma, berättar Henrik Ahnkron.

”Att bli en framtidsbyrå är ingen quick fix.”

Men att stirra sig blind på ett pris är inte rätt väg att gå. Istället behöver byråns medarbetare tänka att det handlar om ett långsiktigt framtidsarbete, fortsätter han.

– Att bli en framtidsbyrå är ingen quick fix. Vi tänker i termer av evig utveckling. Det är sådant som knuffar byrån framåt. Det är bra att göra FAR:s framtidstest som en självskattning. Fokuset ska främst vara att göra byrån bättre, att vinna ska vara en bonus.

För att ha chans att bli slutgiltigt nominerad av FAR behöver byrån i första hand uppnå toppresultat på FAR:s framtidstest – och då nominera sig själva som en möjlig kandidat.

Sista datumet att göra FAR:s framtidstest och nominera den egna byrån är 29 augusti 2022. Priset delas ut 22 september, i samband med FAR:s årsstämma.

 

Mer om ämnet:

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare