Publishing priset badge
Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
Therese Andersson, numera affärsområdeschef på FAR med återtagna titeln auktoriserad revisor.
Foto: Therese Asplund, Getty Images
Yrkesvardag

2021.04.21

24 återvände till revisorsyrket förra året

I fjol beviljade Revisorsinspektionen 23 auktorisationer och ett godkännande för tidigare revisorer som lämnat yrket och valt att komma tillbaka. Det framgår av RI:s årsrapport för 2020.

text:

Sofia Hadjipetri Glantz

För att underlätta för återvändande revisorer slopade Revisorsinspektionen (RI) det så kallade timkravet helt i juli 2019.

Det innebär att en revisor som vill återgå till yrket inte längre behöver uppfylla ett visst antal timmar inom revisionsverksamhet de senaste fem åren. I stället beslutade RI att de framöver skulle göra en mer kvalitativt inriktad bedömning av utbildning och erfarenhet.

Under förra året återvände 24 personer som revisorer, födda mellan 1959 och 1989, varav 23 beviljades fortsatt auktorisation och en person fortsatt godkännande.

Det framgår av RI:s nyligen publicerade årsrapport för 2020.

Innan de tidigare revisorerna kom tillbaka arbetade de bland annat som ekonomichef, HR-chef, kontorschef, företagsmarknadschef, finansdirektör, vice VD, controller, redovisningskonsult och rådgivare.

Läs mer:

Therese Andersson. Foto: Therese Asplund

En av dessa är Therese Andersson, numera affärsområdeschef på FAR med återtagna titeln auktoriserad revisor, som efter 15 år på KPMG valde att säga upp sig för att prova på något nytt. I två år, innan FAR dök upp och erbjöd henne en möjlighet att åter­vända till branschen, arbetade hon som ekonomi- och HR-chef på ett bilhandelsföretag.

– Jag tror på ett hållbart arbetsliv och att det ska vara roligt och utvecklande att jobba. Jag valde att fokusera mera på mitt genuina intresse för ledarskap, sa hon in en intervju på Balans webb i somras om valet att bryta upp som revisor.

Under perioden mellan de nya RI-reglernas införande och sista december 2019, det vill säga det första halvåret, återkom de första tio personer till revisoryrket.

Läs mer:

Ola Almquist. Foto: Privat

Ola Almquist var en av dem, som efter ett antal år som ekonomichef återvände till branschen och fick tillbaka sin auktorisation.

– Det här senaste året har varit väldigt roligt. Jag har gått kurser inom FAR och fräschat upp kunskaperna, sett över programvarorna och skaffat nya systemstöd. Jag har fått tillbaka ett antal gamla kunder och börjat bygga upp min revisorsstock. Det är en nystart, sa han i en intervju med Balans.

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare