Publishing priset badge
Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
Ola Almquist är tillbaka i branschen.
Foto: Privat
Karriär

2020.07.09

Återvänder till revisorsyrket: ”En nystart”

Ola Almquist lämnade jobbet som kvalificerad revisor på storbyrå för en tjänst som ekonomichef inom sågverksindustrin. Tack vare det slopade timkravet är han tillbaka i branschen - genom att tillgodoräkna sig erfarenheten från ”den andra sidan”.

text:

Sofia Hadjipetri Glantz

När dalmasen Ola Almquist lämnade revisions- och rådgivningsbranschen 2008 hade han varit yrkesverksam i tio år, först på Skatteverket, sedan som kvalificerad revisor på KPMG i Falun. Det var helt enkelt dags att prova på något nytt.

– Åren på byrån var lärorika och jag trivdes väldigt bra. Men efter tio år med revision var jag redo att prova något annat. Dels för att slippa debiteringskravet, dels för att få lite andra och nya perspektiv, säger Ola Almquist.

Tänkt och gjort. Ola Almquist sökte och fick jobb som ekonomichef på ett företag inom sågverksindustrin. Där stannade han i sju år, samtidigt som han utförde konsulttjänster inom redovisning och ekonomistyrning.

– Tiden som ekonomichef var otroligt nyttig och höjde min kompetens. Att kunna få företagarens och ekonomichefens ögon på verksamheten, från andra sidan, var berikande.

Ola Almquist. Foto: Privat

2015 var det dags för ett nytt byte i karriären. Då började Ola Almquist arbeta med en före detta byråkollega som hade hoppat av och startat eget; Falu Ekonomi & Revision. Kollegan fick ta hand om revisionen och han själv skötte de övriga tjänsterna. I och med det återvände han till branschen.

Men att få tillbaka auktorisationen som revisor var det inte frågan om, då fanns fortfarande timkravet från Revisorsinspektionen (RI), vilket innebar att en revisor som ville återgå till yrket behövde uppfylla ett visst antal timmar inom revisionsverksamhet de senaste fem åren.

I juli 2019 infördes dock nya regler från myndigheten. För att underlätta för återvändande revisorer slopades timkravet helt. I stället beslutades att RI framöver skulle göra en mer kvalitativt inriktad bedömning av utbildning och erfarenhet.

– Det är jag väldigt tacksam för. Hade inte reglerna ändrats hade jag aldrig kunnat komma tillbaka, tillstår Ola Almquist.

Under perioden mellan de nya reglernas införande och sista december 2019, det vill säga sex månader, har totalt tio personer återkommit till yrket. Nio av dessa, däribland Ola Almquist, fick tillbaka sina auktorisationer och en återfick sitt godkännande, enligt uppgifter från Revisorsinspektionens årsrapport för 2019.

I samma veva lämnade Ola Almquists kompanjon Falu Ekonomi & Revision. I och med det avskaffade timkravet och att han återfick auktorisationen kunde han ta över den lilla byrån. I verksamheten finns dessutom en auktoriserad redovisningskonsult.

– Det här senaste året har varit väldigt roligt. Jag har gått kurser inom FAR och fräschat upp kunskaperna, sett över programvarorna och skaffat nya systemstöd. Jag har fått tillbaka ett antal gamla kunder och börjat bygga upp min revisorsstock. Det är en nystart.

Läs vidare om ämnet

Missa inget!

Med Balans nyhetsbrev får du varannan vecka det senaste från revisions- och rådgivningsbranschen.

Du behöver godkänna cookiepolicyn för att kunna se formuläret.

utgiven av

Ansvarig utgivare