I annonssamarbete med
Post banner
Fredrik Löfgren, AI-expert.
100% byrå

Våga testa AI – expertens bästa råd till dig som redovisningskonsult

Att börja jobba med artificiell intelligens, AI, kan kännas både klurigt och avlägset för den som redan har hittat ett bra sätt att jobba digitalt. Men faktum är att AI redan påverkar tjänstesektorn och det gäller att skaffa sig koll på vad det innebär. Och vem vet – kanske kommer du till och med få en skönare vardag och nöjdare kunder med hjälp av AI? 

AI-experten Fredrik Löfgren är en flitig föreläsare hos olika företag och på olika events. Han märker att många inom tjänstesektorn är oroliga, och den vanligaste frågan till honom är ”När kommer jag inte att behövas längre?” Men Fredrik vill sätta frågan i ett annat perspektiv.

– Självklart kommer arbetsuppgifter försvinna när de inte längre behöver göras av en människa. Men det handlar om repetitiva arbetsuppgifter som vi ofta benämner som ”tråkiga”.

Hinner med fler kunder

Enligt Fredrik Löfgren kommer företag som lär sig använda AI hinna med och leverera mycket mer varje dag, utan att lägga ner fler timmar. En redovisningsbyrå kommer därför nödvändigtvis inte behöva färre medarbetare – utan kan istället både ta sig an fler kunder och lägga mer tid på sina befintliga kunder.

– Man kan jämföra det med den automatisering som skett inom industrin och som pågått i 200 år. Där finns ju fortfarande ett enormt behov av arbetskraft, men idag jobbar de med andra saker. De har också fått en bättre arbetsmiljö när många tunga lyft och monotona arbetsuppgifter tagits bort.

Frigör tid för personliga möten

Inom redovisningsbranschen finns det mängder med uppgifter som AI kommer kunna göra åt byrån, så att redovisningskonsulterna kan ägna sig åt mer analys och kvalificerad rådgivning, menar Fredrik Löfgren. Han drar en parallell till sjukvården, där AI idag exempelvis används för att analysera röntgenbilder, något som tidigare gjordes av läkaren.

– Det finns ingen anledning att läkaren lägger tid på att titta på röntgenbilden, men däremot vill vi nog alla att läkaren är den som berättar och förklarar för oss vad de visar. Läkaren kan på så sätt frigöra tid för fler personliga möten, säger Fredrik Löfgren.

Varför just nu?

Varför pratar då så många fler om AI idag än för några år sedan, fastän AI funnits i flera decennier? Det beror på att det numera finns betydligt fler riktiga AI-verktyg, menar Fredrik Löfgren.

– Vi har länge sett företag som marknadsför att de använder AI, när de egentligen bara omvandlar något från papper till en pdf. Det är absolut inte AI. AI kan istället agera och ta beslut likt en människa. Det är den utvecklingen vi ser nu med många bra hjälpmedel, säger Fredrik.

 

Så kommer du igång – expertens 5 råd: 

  1. Tänk på AI som en nyanställd digital medarbetare som du snart kommer att jobba tillsammans med – AI är alltså inte ytterligare ett digitalt verktyg.
  2. Fundera över vilka arbetsuppgifter en digital medarbetare skulle kunna utföra. Exempel kan vara: ta anteckningar på ett möte och sammanfatta dem, hitta avvikelser i bokföringen, skapa rapporter, ta fram beslutsunderlag, planera byråns semesterschema, medarbetarsamtal och så vidare. Skriv ner dem och fundera över hur det skulle påverka er byrå – vad skulle ni kunna utveckla istället?
  3. Testa några olika AI-program! ChatGPT är bara ett i raden, men det finns många som säkert passar bättre för en redovisningskonsult. Lita på din förmåga att testa dig fram. 
  4. Var källkritisk när det kommer till seminarier och utbildningar – de håller ofta låg kvalitet. Däremot har universitet och högskolor bra AI-kurser. Men viktigast är ändå att ni testar och lär er löpande.  
  5. Vänta inte! Det är inte en fråga OM AI kommer förändra vardagen, utan HUR.

hittar du som är redovisningskonsult ännu mer kunskap och inspiration som gör att du kan forma framgångsrika företag tillsammans med dina kunder – och oss.

Missa inget!

Med Balans nyhetsbrev får du varannan vecka det senaste från revisions- och rådgivningsbranschen.

Du behöver godkänna cookiepolicyn för att kunna se formuläret.

utgiven av

Ansvarig utgivare