I annonssamarbete med
Post banner
100% byrå

Utvecklas och ta nya kliv under 2024 – så ska ni tänka

Ett nytt år väntar runt hörnet. Kanske funderar du som är redovisningskonsult på hur ni på byrån kan utvecklas och ta nya kliv. Låt oss inspirera dig med fem råd som gör skillnad i vardagen.

1. Omfamna nyheter

Det händer massor i branschen. Nya regelverk, ännu fler nya verktyg och arbetssätt. Och det går fort. Bland den senaste tidens nyheter finns Foras övergång till månadsrapportering, nya regler kring Know your customer (KYC) och utökade krav på hållbarhetsredovisning. AI är en megatrend som redan påverkar byråns vardag – och kommer att medföra ännu fler och större förändringar framåt.

Det bästa sättet att ta sig an nyheter är att omfamna dem. Att hålla sig uppdaterad, prova på, utvärdera och göra om och rätt när det behövs. Det är så ni på byrån utvecklas tillsammans.

2. Ta tag i KYC

Know your customer och byråernas roll i arbetet mot den organiserade ekonomiska brottsligheten har varit en stor fråga för branschen under 2023. Efter ett år då det har hänt mycket, många konsulter och byråer har avvaktat och omvärldsbevakat är det nu dags ta tag i KYC-arbetet.

Välj ett verktyg som samlar all den information ni behöver på samma ställe. Engagera alla som jobbar på byrån så att ni har samma drivkraft = att ni gör ett meningsfullt arbete i kampen mot penningtvätt och terrorfinansiering.

3. Kommunicera och kolla läget

Tuffa tider kräver mer kommunikation med kunderna. Att ni på byrån lägger mer tid på att höra av er för att kolla av läget, följa upp och komma med förslag på åtgärder.

I dag finns en uppsjö av olika sätt att kommunicera på, det viktiga är att det ni väljer är smidigt för både er och kunderna.

4. Gör skillnad med din expertis

När konjunkturen viker och omvärlden är orolig är det viktigare än någonsin att vara proaktiv i relationen med era kunder. Det är då er expertis kan hjälpa dem att få det så fördelaktigt som möjligt och ni kan göra skillnad på riktigt.

Till exempel bör ni, som framför allt har kunder som ingår i en stor koncern, tänka till och räkna på kundernas ränteavdrag nu när ränteläget fortfarande är högt. Hur ska de räntefördela för att använda avdragsrätten så fördelaktigt som möjligt? Och hur påverkar ränteberäkningsregeln?

Ett annat område där ni som konsulter kan göra skillnad med sin expertis är kundernas likviditet. Genom att beräkna och uppskatta hur likviditeten kommer att se ut framåt och komma med förslag som gör att kunderna slipper att ligga ute med pengar kan ni skapa stort värde i tuffa tider.

5. Inspirera till att automatisera

Tid är en bristvara och stress ett hinder för att göra de där förändringarna som behöver göras för att få utrymme till att hänga med i alla nyheter, ta tag i KYC-arbetet, kommunicera med kunderna och vara proaktiva.

Men att se över sina arbetsprocesser, standardisera de viktigaste, anamma all teknik som kommer och automatisera så mycket som möjligt kan faktiskt göra stor skillnad i byråns vardag.

För att det inte ska kännas helt överväldigande eller prioriteras bort för att andra saker kommer i vägen – ta små kliv. Börja till exempel med att aktivera kopplingen till kundernas bank, så att transaktionerna på bankkontot syns direkt i ekonomisystemet. Eller kopplingen till Skatteverket, så att kundernas skattekonto bokförs automatiskt. Det kräver faktiskt ingen större arbetsinsats, men gör stor skillnad.

För att slippa den allra värsta formen av vårstress – gör regelbundna avstämningar och månadsbokslut under året. Använd ett modernt verktyg med intuitiva flöden och bra kontrollfunktioner. Mycket av det arbete som konsulter sliter med under första halvan av året kan då betas av under året.

Att digitalisera kvittohanteringen, så att allt sköts med automatik från köp till bokföring är också ett litet steg som gör att du, ni på byrån och era kunder kan ta nästa stora kliv.

 

Läs mer:

Missa inget!

Med Balans nyhetsbrev får du varannan vecka det senaste från revisions- och rådgivningsbranschen.

Du behöver godkänna cookiepolicyn för att kunna se formuläret.

utgiven av

Ansvarig utgivare