Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Yrkesvardag

2022.06.07

Oseriösa leverantörer i upphandlingar utesluts

Varje år genomförs cirka 18 000 upphandlingar i Sverige. Att utesluta underleverantörer och aktörer som missköter sig har däremot visat sig vara svårt. Nu tillsätter regeringen en utredning för att få bukt med problemet.

text:

Sofia Hadjipetri Glantz

Den särskilda utredaren Annika Bränström, leveransområdeschef för Tjänster och infrastruktur på DIGG och tidigare generaldirektör för Bolagsverket, ska föreslå en centraliserad myndighetsfunktion som möjliggör att leverantörskontrollerna både blir tillförlitliga och effektiva. Det skriver regeringen i ett pressmeddelande.

–  Bra att man inte gör något förhastat utan tillsätter en utredning. Frågan är viktig och avgör hur en stor del av skatterna används effektivt och ger full valuta för pengarna, säger Hans Peter Larsson, skatteansvarig FAR, till Balans.

Hans Peter Larsson. Foto: Christian Gustavson

Utredaren ska också undersöka hur antalet leverantörsled i offentliga upphandlingar kan begränsas, och föreslå lämpliga åtgärder till det.

Slutligen ska utredningen bedöma om det bör ske en åtstramning av reglerna så att det lättare går att utestänga leverantörer från att delta i valfrihetssystem. Och: Bör det införas obligatoriska krav på arbetsrättsliga villkor även vid icke-direktiv­styrda upphandlingar?

Hans Peter Larsson menar att frågan är av betydelse för alla i branschen som agerar rådgivare till sina kunder.

– Fel underlag vid upphandlingar kan även leda till ökad rättsosäkerhet och ökat uppgiftslämnande, medan schysst konkurs mellan företag också ökar tilliten mellan samhälle och skattesystem. Frågan är därför viktig för FAR:s medlemmar och deras kunder, säger han.

Arbetet med uppdraget påbörjas 1 september 2022 och ska redovisas 31 augusti 2023.

 

Mer om skatt på Balans webb:

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare