Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
Foto: Getty Images
Yrkesvardag

2023.09.06

Miljarder i elstöd ligger och väntar

Långt färre företag än väntat har ansökt om elstöd hos Skatteverket. Och nu är det bråttom för dem som har rätt till stödet men inte har sökt ännu. Den 25 september är sista dag att ansöka. Miljarderna väntar.

text:

Björn Dickson

Det finns pengar att hämta för företagen. Sammanlagt kommer omkring 29 miljarder kronor att kunna betalas ut i stöd, enligt Svenska kraftnäts beräkningar. Stödet finansieras via de så kallade flaskhalsintäkterna. Från den 30 maj till slutet av augusti hade Skatteverket betalat ut 11,7 miljarder kronor i elstöd till omkring 81 500 företag i elområde 3 och 4.

I elområde 3 och 4 finns det omkring 237 000 inrapporterade företag som har rätt att ansöka om elstöd.

Vet inte varför

– Vi hade förväntat oss ett högre inflöde av ansökningar, säger Marie Elmnäs, projektledare för elstödet på Skatteverket.

Hon vet inte varför det inte är fler som har ansökt om stödet. (artikeln fortsätter längre ner)

Annons

– Vi får en del frågor om elstödet till oss i våra olika kanaler, främst från företag, säger Marie Elmnäs.

Skatteverket påminner om att det kan krävas en särskild ombudsroll för att ansöka om stödet. För att ansöka om elstöd för ett företag via Skatteverkets e-tjänst ”Ansök om elstöd till företag” krävs behörigheten ”Elstöd företag, ombud”.

– Jag vill passa på att påminna om att man bör vara ute i god tid. Vid behov av ombud krävs särskild anmälan och behörighet, säger Marie Elmnäs.

För att sprida information om elstödet arbetar Skatteverket via revisorer och rådgivare, via myndighetens webbplats, med pressmeddelanden, genom olika sociala medier och genom att medverka i intervjuer.

– På samma sätt som vi normalt arbetar i våra olika kanaler, säger Marie Elmnäs.

Information på webben

På Bokföringsnämndens webbplats finns frågor och svar om när elstödet till företagen ska redovisas och hur stödet ska bokföras.

– Också på Skatteverkets webbplats kan revisorer och rådgivare läsa på om elstöd till företag, säger Marie Elmnäs.

FAR har inte blivit överhopat av frågor kring elstödet.

Birgitta Åhlander. Foto: Christian Gustavsson

– Jag kan inte se att vi har fått många frågor sedan det blev möjligt att söka det ”generella” elstödet till företag i slutet av maj. Frågorna kom tidigare, när de första förslagen kom från regeringen på hösten 2022. De förslagen drogs tillbaka, säger Birgitta Åhlander, auktoriserad redovisningskonsult på FAR.

 

Läs även:

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare