I annonssamarbete med
Post banner
100% byrå

Kom igång med byråns hållbarhetsarbete

Hållbarhet är viktigare än någonsin för redovisningsbyråer. Vi ger dig fem tips på vad du kan göra för att komma igång.

Redovisningskonsulter har ett viktigt uppdrag i att stötta Sveriges företag, så att de kan vara en positiv kraft i samhället och bidra till en mer hållbar utveckling. Byråledare och beslutsfattare behöver därför skapa rätt förutsättningar för byråns medarbetare att kunna vara det där stödet.

Ett viktigt första steg är att inte betrakta hållbarhet som ytterligare en regelbörda – utan som ett effektivt sätt att skapa ännu större värde för kunderna och engagemang bland medarbetarna.

Så kommer ni igång:

  • Gräv där ni står

Inom vilken av de tre dimensionerna – ekonomisk, ekologisk och social – har ni på byrån kommit längst? Finns det saker som redan görs i dag, som går att jobba vidare med inom ramen för en hållbarhetsagenda? Många arbetar till exempel redan aktivt med medarbetarnas välmående och schyssta arbetsvillkor. Börja då där.

  • Sätt mål

Välj ett eller några av de globala målen. Bryt ner dem i delmål, anpassa dem efter er byrå och implementera dem i affärsplanen. Glöm inte bort att de ska vara mätbara för att ni ska se om ni kommer framåt.

  • Skapa engagemang bland medarbetarna

Kommunicera målen så att de blir tydliga för alla medarbetare. Utgå från ert nuläge och vart ni ska. Om alla är med på målen, strategin framåt och varför det är viktigt att prioritera det egna hållbarhetsarbetet, kommer ni att nå era mål snabbare och göra större skillnad för era kunder. Med en uttalad hållbarhetsprofil är det också betydligt enklare att rekrytera rätt kompetens.

  • Ta hjälp av experterna

Företagens hållbarhetsarbete styrs av många lagar och regler som ändras över tid när det gäller vilka som omfattas, vad som ska redovisas och när. Att ta hjälp av experter för att reda ut vad som gäller och utbilda medarbetarna är ett effektivt sätt att få koll på det egna hållbarhetsarbetet – och implementera det löpande i kundernas.

  • Testa själv först

Ett bra sätt att ta reda på om det finns en marknad för byråns erbjudande inom hållbarhet är att testa själv. Det kan till exempel handla om att skapa hållbarhetsredovisningar till bolag som kanske inte är skyldiga att rapportera, men som vill göra det. Gör en egen hållbarhetsrapport och kolla hur det funkar.

hittar du som precis har startat eller driver redovisningsbyrå ännu mer inspiration.

Missa inget!

Med Balans nyhetsbrev får du varannan vecka det senaste från revisions- och rådgivningsbranschen.

Du behöver godkänna cookiepolicyn för att kunna se formuläret.

utgiven av

Ansvarig utgivare