Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
Foto: Lars Berg
Karriär

2023.12.13

Knepet – våga prioritera

AI är inte ett hot mot skatterådgivningen – däremot en möjlighet. Den ­auktoriserade skatterådgivaren kommer alltid att spela en relevant roll, menar Uwe Scheele, kontorschef på Grant Thornton och Auktoriserad Skatterådgivare FAR.

text:

Charlotta Marténg

Drömmen i riktigt unga år var att bli lokförare eller helikopterpilot, eller det kanske lite udda ­yrkesvalet meteorolog. Men på juristlinjen upptäckte Uwe ­Scheele skatterätten och det sa klick.

– Det var ju superkul från starten! Med skatte­rätten kom en blandning av skatt, bolags­rätt och redovisning, man får en helhet där man inte bara är specialist utan sam­arbetar med andra och jobbar i team.

Efter två år som notarie på Länsrätten i Stockholm, varav sex månader ägnades åt skattemål, hamnade han på advokatbyrån Lagerlöf & Lehman (nuvarande Linklaters).

– Jag trivdes bra där men ville efter en tid jobba bredare med skatt och då är revisionsbranschen rätt ställe. Där går det att hoppa in och ut ur spännande roller och du kan ha olika arbetsuppgifter utan att byta arbetsgivare. 

1998 började Uwe Scheele i branschen. Efter att ha varit på EY, samt en kort sejour på PwC, kom han 2014 till Grant Thornton. Det han ­lockades av var en platt organisation med ­fokus på entreprenörer, en familjär känsla, och utrymme att testa bra idéer.

Ett av de lättare besluten under karriären var att satsa på auktorisationen. Som ­skatterådgivare ser han att det skett en ­allmän förflyttning i samhället och om företag tidigare ofta enbart fokuserade på möjligheter att skatteoptimera handlar det nu om att vara transparent.

– Intresset för skattefrågor har ökat och ­företagen vill visa att de gör rätt när det handlar om moms, skatt och sociala avgifter. Ibland väljer företagen att avstå från en viss struktur om det finns osäkerhet och betalar hellre mer i skatt och är trygga än riskerar en lång­dragen tvist med Skatteverket. Även hållbarhet och skatt börjar segla upp som ett stort nytt ­spännande område.

Digitaliseringen och AI är också något som får konsekvenser för rådgivningen. Framför allt på ett positivt sätt menar Uwe Scheele. 

– Jag ser ingen risk i att AI ersätter oss utan snarare att det kan vara ett fantastiskt hjälpmedel, ett verktyg som hjälper oss att få fram relevant information fortare så vi kan fokusera på den rättsliga analysen. Vi som rådgivare kommer alltid att behövas för att se komplexa sammanhang, säger han.

För Uwe Scheele, som har rötterna i ­Värmland, uppstod ett gyllene läge 2019 när kontorschefen på Grant Thornton i ­Karlstad ville fokusera mer på kunder.

– Ett häftigt tillfälle för mig. Jag fick ­möjlighet att kombinera skatterådgivning med ledarskap och affärsutveckling. 

Det har dock funnits utmaningar. Uwe ­Scheele beskriver själv att hans problem är att han ­tycker att allt är så roligt och lätt går in i uppgifter med stort engagemang. Inte minst gäller detta FAR, där han haft många olika roller och i dag är ­lärare i yrkesetik för skatterådgivare.

– Men jag har lärt mig knepet, att ta av och på de olika hattarna och att våga prioritera.

Karriärtips! 

Var nyfiken och vetgirig. Våga hoppa på nya roller och utmaningar och släpp tanken på att du ska kunna lösa allt själv – ta hjälp av andra duktiga kollegor. Kunder förväntar sig att du ser till att problem blir lösta, inte att det är du personligen som ska kunna allt!

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare