Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Petra Örjegren

2022.12.29

Jag har sålt min baby

Det är nästan sjutton år sen jag tog över driften av Stabilisator och det har varit en härlig resa med många höjdpunkter. Det är dock är det dags för mig att gå vidare och vi har under hösten lämnat över företaget till nya ägare.

Att fatta beslut om att sälja ett bolag där man under åren investerat mycket av sin tid, energi och sitt engagemang har varit förknippat med väldigt blandade känslor. Stabilisator har varit min baby och i mångt och mycket har jag nog identifierat mig själv som mitt bolag. Så när frågan kom om jag kunde tänka mig att sälja var min spontana reaktion att det absolut inte kunde komma på fråga.

De personer jag haft förmånen att arbeta tillsammans med, både anställda och kompanjoner, har under åren kommit att vara så mycket mer – de har blivit som en familj och hur lämnar man den? Även kunderna har kommit mig väldigt nära, många kunder har följt mig i över 15 år, hur tar man beslutet att avsluta en sådan relation?

Men eftersom frågan kom från en person jag respekterar och har stort förtroende för bestämde jag mig ändå för att fundera. Det som fick mig att till slut bestämma mig var när insåg att köparen skulle göra ett bättre jobb än jag för att ta min baby in i framtiden. När jag kände att detta skulle vara för det bästa, både för de anställda och kunderna, valde jag att tacka ja till erbjudandet.

Att sälja ett företag man själv har byggt upp är så klart en stor milstolpe. Det innebär att man har skapat något värdefullt och att man har lyckats. Samtidigt är det med stort vemodigt jag lämnar det bakom mig och ser någon annan ta över. Det är väl dock en naturlig del av livet? Allting har en början och ett slut, och för mitt företag är det nu dags att gå vidare. Jag är stolt över allt jag har åstadkommit och jag kommer att se tillbaka på min tid som ägare av Stabilisator med glädje.

Jag växte upp i ett företag, har drivit bolag i stort sett hela mitt yrkesliv och brinner för företagande och att hjälpa andra företagare. Det kommer jag självklart inte att sluta med. Jag fortsätter till exempel mitt engagemang inom Företagarna där jag har möjligheten att förbättra spelplanen för Sveriges viktigaste jobbskapare – de små företagen. Jag kommer däremot att ta en paus från redovisningsbranschen och det innebär att jag kommer att lägga min auktorisation vilande och lämna FAR.

Därför är detta min sista krönika och som avslutning vill jag med detta tacka alla medarbetare på FAR som jag fått ynnesten att arbeta tillsammans med och alla intressanta och givande möten med er branschkollegor som jag haft nöjet att möta i olika sammanhang. Vi möts säkert igen i andra kontexter.

Med det önskar jag er ett fantastiskt 2023!

 

Läs mer av Petra Örtegren

 

Det här är en krönika på Balans. Åsikter och synpunkter som framförs är författarens egna.

Vill du också skriva en krönika?

Hör av dig till redaktionen@far.se

utgiven av

Ansvarig utgivare